onsdag 26 april 2017

Novell #16 - Luise Justine Mejer

Astrid Lindgren skrev inte bara barnböcker, även om det är för dessa hon blivit så älskad. Jag har tidigare läst hennes Krigsdagböcker och nu även några av hennes noveller. Luise Justine Mejer har jag läst som en del i Ugglan & bokens läsutmaning Läs en novell II. Den här novellen uppfyller kriteriet att den är sorglig.

Luise Justine Mejer är en en kärlekshistoria från 1700-talets Tyskland, från Goethes tid. Goethe själv, och andra i hans närhet, finns med i Lindgrens novell och ger färg åt tidsepoken. Handlingen berättas av ett berättarjag som utgår från en brevväxling. Redan i inledningen får läsaren därmed veta att berättelsen kommer att sluta mycket olyckligt.

Huvudpersonerna Luise Justine Mejer och Heinrich Christian Boie träffas för första gången på en bjudning hos hovrådet Brandes i Hannover då de båda redan är i 30-årsåldern. En vänskap växer fram mellan dem och leder till flera år av intensivt brevskrivande. Först efter många år utvecklas vänskapen till kärlek, en kärlek som leder till bröllop med påföljande graviditet.

Trots att tilltalet är annorlunda än i barnböcker tycker jag att man ofta kan känna igen Lindgrens typiska ordvändningar. Och hennes humor.
"Här stoppar man människor med litteratur som man stoppar gäss med nudlar".
LUISE JUSTINE MEJER
Författare: Astrid Lindgren
Förlag: Novellix (2015)
Köp: Adlibris, Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar