torsdag 31 juli 2008

Tema: Kina - Jadeögat

Jadeögat av Diane Wei Liang.

Mei, 30 år och singel, har just startat en detektivbyrå i Peking. Första uppdraget visar sig bli mer privat än vad Mei först anat då sökandet efter en försvunnen jadesten leder till den egna familjens hemligheter och lögner. Detektivarbetet för henne även tillbaks till Kinas mörka dagar under Kulturrevolutionen.

Jadeögat är en lättsam, mysig deckare som till viss del påminner om Alexander McCall Smiths Damernas Detektivbyrå. Som deckare är boken inte särskilt spännande, författarens syfte tycks mer ha varit att beskriva dagens Beijing på ett underhållande sätt. Samtidigt tar dock författaren även upp de stora orättvisor Kina brottas med och här finns beskrivningar av de ohyggliga händelser som ägde rum under Kulturrevolutionen. Dessutom finns här även en dialog mellan två personer ur olika generationer som diskuterar människans möjlighet att träffa fria val. Låt vara att vissa teman presenteras i "light-version", här finns i alla fall en vilja att ta upp ämnen som sällan ryms i kinesisk litteratur. För en sinofil som jag är det spännande att ta del av miljöbeskrivningarna och jag hoppas att det blir mer av dessa i kommande böcker. Jag hoppas också att karaktärerna med tiden kommer att få ett större djup och att översättningen granskas mer noggrant.

onsdag 30 juli 2008

Tema: Kina - Mina i Kina

Mina i Kina av Anna Höglund

En regnig dag börjar Mina bläddra i en bok som råkar ligga framme. Det är fina bilder i den. Så börjar Mina läsa boken om det gamla Kina - Mittens rike. Hon läser hela dagen. Hon läser hela kvällen. Och hon läser halva natten. Mina drömmer om Mittens rike och bestämmer sig för att resa dit. Kåge inser att han inte kan hindra henne. Så han hjälper till att packa i stället. I Kina är allt annorlunda. Utan allt det Mina är van vid vet hon inte riktigt vem hon är. Mina känner sig övergiven, fastän det är hon själv som rest iväg. Mina känner sig ensam tills hon en dag träffar en gammal björn i parken. Han visar Mina templet, som hon känner igen från sin dröm. Då förstår Mina att hela världen sitter ihop, att allting hör samman. Nu kan Mina resa hem igen.

En underbar liten enkel bok som fint beskriver de stora existentiella frågorna.

tisdag 29 juli 2008

Lästrio - överskattade böcker

Här är en ny kul lästrio ihopknåpad av Petra. En del böcker måste man bara läsa. Alla, tidningar, vänner och bekanta propsar på att du bara måste läsa just den eller den boken. Så gör man det och blir besviken. Eller man ser en bok som hela tiden ligger på topplistan och alla pratar om den men själv tyckte man vad då?

Vilka böcker är de mest överskattade du läst?

1. Milleniumtrilogin Jag tycker att detta är något av den sämsta smörja som skrivits. Karaktärerna och handlingen saknar fullständigt trovärdighet och författaren tycks i stället ha satsat på sex och sadism.

2. Snö Hur har Pamuk kunnat få Nobelpris? Är hans andra böcker ofantligt mycket bättre? Snö är så långrandig och full av ointressanta utvikningar att boken knappt är läsbar (lyssenbar i mitt fall).

3. Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät Jag måste i ärlighetens namn säga att jag inte läste ut boken. Jag tror aldrig jag försökt läsa något så pretentiöst och pompöst i hela mitt liv. Jag håller mig på avstånd från Coelho i fortsättningen.

måndag 28 juli 2008

Tema: Kina - Amy Tan

Amy Tan föddes 1952 i USA, några år efter det att föräldrarna lämnat Kina. Hon fick senare två bröder. Fadern arbetade som ingenjör samt som baptistpredikant. Modern hade varit gift tidigare, och tvingats lämna tre döttrar från det tidigare äktenskapet i Kina.

Som barn tyckte Amy att hennes liv var tråkigare än de flestas och hon läste för att undfly tristessen. Under Amys tonår avled hennes far och ena bror hastigt av hjärntumörer, och familjen flyttade till Schweiz. Modern och Amy var konstant i konflikt med varandra, eftersom Amy vägrade foga sig i moderns planer för hennes framtid. Då Amy nyss påbörjat sin karriär som författare blev modern sjuk. Amy lovade då sig själv att ta med modern till Kina för att träffa den sedan länge övergivna dottern, om modern blev återställd. Modern tillfrisknade och på resan till Kina växte en ny förståelse och närhet fram mellan mor och dotter. Sedan dess har Amy skrivt ett flertal rosade romaner som berör den känsliga relationen mellan mödrar och döttrar.

Jag är mycket förtjust i Amys poetiska språk och förtollande mytomspunna sagogestaltningar. Hennes berättelser är ömsinta och humoristiska, lättlästa och engagerande. Amy har fått kritik för att portättera kinesiska kvinnor på ett stereotypt sätt, och det får väl medges att det kanske ligger något i denna kritik. Men trots detta beskriver hon personerna på ett sätt som gör läsaren intresserad och berörd. Amy beskriver själv att hennes författarskap influerats av:

"The Holy Ghost of my father and the Chinese ghosts of my mother."

Joy Luck Club
Fyra kinesiska kvinnor träffas för att spela Mahjong, äta och berätta sina livshistorier. De har alla vuxna döttrar som blivit mer amerikanska än kinesiska. Under handlingens gång berättar mödrarna allt mer öppet om sina liv i Kina och döttrarna får en ökad förståelse för sitt ursprung. Gripande!

Hundra hemliga förnimmelser
Sex år gammal möter Olivia för första gången sin halvsyster - Kwan. När de ska somna om kvällarna berättar Kwan om vålnader och skrämmer lilla Olivia som växt upp i San Fransisco. Olivia har i sin rationella amerikanska tillvaro svårt att acceptera andlighet och kinesisk vidskepelse. Men när Olivia och hennes man får problem i äktenskapet ingriper ödet och för dem till Kina, en resa som öppnar Olivias ögon för livets mysterier och för att det finns saker som bara kan anas som förnimmelser.

Köksgudens hustru
Weiwei och Hulan träffas för första gången i en avlägsen by i Kina åren före andra världskriget. De är båda nygifta, de delar krigets och äktenskapets umbäranden och lovar dyrt att bevara varandras hemligheter. Många år senare i USA har deras lögner hunnit i kapp dem och Weiweis dotter Pearl söker sanningen om det som hände för länge sedan i Kina.


söndag 27 juli 2008

Kulturfyran - Vem vill du...

Nu är det en ny spännande och utmanande Kulturfyra på Kulturbloggen. Jag fantiserar ofta om romanfigurer jag vill träffa, diskutera med, tala till rätta, berömma osv...

1. Vilken romanfigur står dig nära?
Martina i Gun-Britt Sundstöms Maken brukade stå mig nära. Jag var i 20-årsåldern då jag läste boken första gången och blev förvånad och förskräckt över att upptäcka att mina tankar och känslor inte var unika... Då jag läste om boken 20 år senare var vi tack och lov inte längre så lika.

2. Vilken romanfigur hatar du?
Hmmm, just nu kan jag inte komma på någon romanfigur jag hatar. Men huvudpersonen i Coetzees Onåd tyckte jag mycket illa om. Jag fann hans sätt att resonera kring "begärets rättigheter" mycket provocerande och jag irriterade mig på hans överlägsna attityd.

3. Vilken romanfigur skulle du vilja skriva ett brev till?
Jag vill inte bara skriva brev, jag vill få brev tillbaks också. Jag skulle gärna vilja brevväxla med den mycket kloke kinesen Li, i Öster om Eden. Av ett sådant tankeutbyte skulle jag lära mig mycket.

4. Vilken romanfigur skulle du vilja hade en blogg?
Det vore intressant att få läsa mer om och av den gode doktorn i Doktor Glas. Hans blogg skulle nog vara intressant och väcka mycket uppståndelse. Jag är nyfiken på hur det kommer att gå med hans praktik i framtiden och jag undrar över hur han ska bete sig nästa gång han träffar en människa han anser inte borde leva... Och kommer han någonsin att kunna närma sig en kvinna?

lördag 26 juli 2008

3-årspresent, tips önskas

Jag fick så många bra tips på böcker till vår lilla sjuåriga kompis att jag tar tillfället i akt och ber om mer råd. Min lilla tjej fyller snart tre och jag vill gärna önska/köpa några nya böcker till henne. Tidigare har hon tyckt mycket om böcker som Bu och Bä ... och Busiga bebben .... Nu tycker jag att det är dags att introducera böcker med lite mer text och handling i. Lillan tycker att många saker är otäcka och farliga, hon är rädd för spindlar, spöken m.m. Jag tycker att hon behöver lära sig att små flickor kan vara kaxiga och starka. Tacksam för tips!

Tema: Kina - Lulu Wang

Lulu Wang föddes i Beijing 1960 och hon var ett mycket ensamt barn. Hon utvecklade vitiligo, kunde inte vistas i solen, utan tillbringade all tid hemma med sina böcker. Under Kulturrevolutionen var Lulu tonåring och hon separerades från sina föräldrar. Lulu beskriver i intervjuer att denna bakgrund format henne och att hennes ensamhet varit en drivkraft att skriva. Hon har skrivit för att uttrycka sig och för att kommunicera. 1986 flyttade Lulu till Holland.

Både Näckrosteatern och Syrendrömmar är omskakade berättelser. Dock skriver Lulu Wang med ett ironiserande tonfall, som inte är riktigt i min smak.

Lian och hennes familj har en behaglig tillvaro, men idyllen slås i spillror när Kulturrevolutionen proklameras. Pappan blir fövisad till en avlägsen del av Kina, medan mamman och Lian placeras i omskolningsläger. Lägret blir för Lian den bästa av skolor, då medfångarna tidigare tillhört den intellektuella eliten. Näckrosteatern är en mycket gripande berättelse om en flickas livsöde i detta brutala skede av Kinas moderna historia.

"Kinesiskan Lulu Wang, är fascinerande, magisk, men hennes liv är en skakande berättelse om skräck och förtryck. I sin självbiografiska roman Näckrosteatern gör hon upp med sin barndom."

Kulturrevolutionen har avklingat, de politiska omskolningslägren är stängda och landet börjar öppna sig västerut. Dingxiang kommer från en välbeställd familj och börjar studera vid universitetet i Beijing, där hon blir antagen vid den engelska fakulteten. Även om Deng Xiaopings styre är auktoritärt märker hon att tövädret har kommit, som student får hon läsa västerländska romaner och bland lärare och studenter finns flera utlänningar.

"Lulu Wang tecknar i Syrendrömmar ett finstämt porträtt av en ung kvinnas utveckling i det kommunistiska Kina samtidigt som hon med lågmäld ironi demaskerar samhällshyckleriet och det bakåtsträvande politiska styret."

fredag 25 juli 2008

Tema: Kina - När du föddes i Kina

När du föddes i Kina av Sara Dorow
Foto Stephen Wunrow och Jessica Eriksson

Den här boken berättar om hur det gick till när barnet (du) föddes i Kina och adopterades till Sverige. Boken är skriven på ett kärleksfullt, ärligt sätt och vänder sig direkt till barnet.

Författaren väjer inte för de svåra sidorna av en adoption, utan berättar för barnet om Kinas familjepolitik och beskriver Kinas traditionella kultur. Flera orsaker till varför man kan tänka sig att barnet lämnats anges och här finns också en beskrivning av hur man kan föreställa sig att detta upplevdes av de biologiska föräldrarna. Här finns beskrivningar av hur barnens liv ser ut på barnhemmen och fakta om förberedelserna inför adoptionen. Slutligen visas också hur barnet träffar de nya föräldrarna. Boken är rikt illustrerad med svartvita fina fotografier.

torsdag 24 juli 2008

Tema: Kina

Nu är det dags för lite temaläsning. Länge har jag varit sugen på att läsa om Kina. Här nedan kan ni se en del av böckerna, resten finns än så länge hos Bokus...

Tack igen Emm! Som du kan se har jag idag fått boken från dig och den ska jag läsa först. Kvinnliga kinesiska deckare låter perfekt nu i värmen!måndag 21 juli 2008

Sjuk och Pamuk

Jag har en hemsk förkylning och är nu inne på fjärde dygnet med rejäl feber. Samtidigt försöker jag lyssna på Orhan Pamuks Snö. Men så otroligt långrandig den är, med utvikningar så långa att man totalt tappar bort sig. Jag undrar hur mycket som orsakas av febern och hur mycket jag kan skylla författaren för. Dessutom verkar boken mer vara en politisk-religiös faktabok, än en skönlitterär roman. Ja, vi får väl se om jag orkar genom hela...

lördag 19 juli 2008

7-årspresent, tips önskas!

En liten kompis, som tycker om att läsa, fyller snart sju år. Hon har nyligen läst LasseMaja-serien, men det har tyvärr inte jag. Vad tror ni att hon skulle gilla? Är Narnia möjligen lite för avancerat? Vad tror ni om "Det blåser på månen"? Momo - eller kampen om tiden är ju min favvobok, men man kanske bör vara lite äldre? Kom med tips, tack!

fredag 18 juli 2008

Tio livsavgörande böcker

Jag blev inspirerad av Ylva, som skapat en lista över böcker som varit avgörande för henne personligen, och bestämde mig för att själv skapa en dylik. En sådan lista skiljer sig ju av förklarliga skäl från en lista över vad man rekommenderar andra att läsa. Anyway, här är en lista över böcker som betytt mycket för mig.

  • Solglitter av ??? (religiösa skuldbeläggande böcker som krävde sina år i terapi att avlägsna verkan av)
  • Monica klarar alla hinder av Monica Edwards (i början av mitt läsandeliv)
  • Trähästen av Eric Williams (fick mig att förstå att det fanns annat än Kitty-böcker)
  • The Godfather av Mario Puzo (lärde mig läsa på engelska)
  • Maken av Gun-Britt Sundström (det finns fler som känner som jag!!!)
  • Bibeln av Gud och diverse män? (läses och begrundas emellanåt)
  • Momo - eller kampen om tiden av Michael Ende (en njutning)
  • Harry Potter och... (gav mig en tillflyktsort under några påfrestande år)
  • Milleniumtrilogin av Stieg Larsson (så gräslig att den fick mig att analysera och omvärdera mitt läsande radikalt)
  • Mannen utan öde av Imre Kertész (fick mig att bli nyfiken på Nobelpristagare, starta en bokcirkel och börja blogga)
Ja, så här ser min privata lista ut. Den är som sagt mycket privat och litterärt möjligen något torftig.

torsdag 17 juli 2008

Litterära uppslagsverk

Calliope tipsade om två litterära uppslagsböcker och jag hade turen att hitta båda via antikvariat.net. Jag är verkligen jättenöjd med böckerna, här kan jag slå upp allt jag vill veta och/eller har glömt om olika berömda böcker.

tisdag 15 juli 2008

Tio böcker Du måste läsa innan Du dör

La Bibliofille har postat en mycket svår utmaning på sin blogg, där hon anmodar oss att upprätta en lista över "Tio böcker Du måste läsa innan Du dör". Som La Bibliofille påpekar är en sådan lista inte konstant, jag skulle t o m vilja säga att jag hoppas att jag om ett år bytt ut flertalet av de titlar jag väljer idag. Nåväl, efter en hel del huvudbry kommer nu här min lista över böcker jag önskar er alla glädjen/sorgen/frustrationen att läsa:

Astrid Lindgren - Mio, min Mio
Ernest Hemingway - Den gamle och havet
Imre Kertész - Mannen utan öde
J.M. Coetzee - Onåd
Michael Ende - Momo - eller kampen om tiden
Moa Martinson - Mor gifter sig
Per Anders Fogelström - Mina drömmars stad
Pär Lagerkvist - Barabbas
Selma Lagerlöf - Jerusalem
Vibeke Olsson - Molnfri bombnatt

Mina favoritböcker handlar till stor del om kamp. Här finns kampen mellan ont och gott och här skildras människans kamp mot naturen och de egna behoven. Här finns också berättelser om kampen för att få ett bättre liv, vare sig man är arbetare under industrialiseringen eller svart i Sydafrika. I flera av böckerna kan man även läsa om längtan, sökandet efter Gud och svårigheten att ge sig hän och tro. Ett annat tema som återfinns i flera av böckerna är frågeställningen om människans fria vilja kontra tankar om predestination. Läs!

måndag 14 juli 2008

Paketdags!

 Nu har jag fått mina paket, en CD-bok "Doktor Glas", inköpt på Tradera, och ett bokpaket från Bokus. Bokus hade missat att skicka "Den motvilliga resenären" så den kommer senare.

Nu är då frågan vilken bok jag ska börja med. Doris Lessings serie om Våldets barn lockar ju, men kanske ska jag vänta lite med den tills jag får mer lästid i höst.

En halv gul sol och Ut och stjäla hästar tror jag att jag kommer att tycka om. Men jag är allt lite sugen på att läsa om Kina för tillfället, så Mei wenti! Inga problem! ligger bra till. Om jag får behov av något milt får det bli Nu vill jag sjunga dig milda sånger och om jag känner mer för realism väljer jag En annorlunda barndo". Men, kanske kommer jag att behöva skratta lite och då väljer jag tveklöst Egalias döttrar.

Jaja, vi får väl se vad jag är sugen på när det blir dags att välja ny bok... kanske ska jag ta en tur till bibblan också.

Lästrio - Tidskrifter

Den här veckan gjorde Petra det svårt för mig. Jag läser faktiskt inte några tidskrifter regelbundet. Men jag lyckades till slut knåpa ihop en trio jag åtminstone läser ibland.

Allt om trädgård brukade jag läsa tidigare och det är en riktigt bra trädgårdstidning.

PC för alla läser jag ibland för att lära mig lite mer.

Vi föräldrar har jag läst ibland, men mest "i tjänsten".

söndag 13 juli 2008

Widgets

ÄNTLIGEN har jag lyckats lista ut hur jag ska få "widgetsarna" (ja, jag har inte den blekaste aning om vad detta bör kallas på svenska) från knuff.se att passa in stilmässigt i min layout. Titta så fint det blev (där ute i högermarginalen). Nu kan jag gå och lägga mig, nöjd med ett arbete väl utfört.

Månadssummering - Juni

Juni månads lästa böcker blev inte så många till antalet. Jag ägnade desto mer tid åt att läsa på nätet om olika författare, och om litteratur generellt.


Den som älskar något annat av Karin Fossum

En pojke försvinner och återfinnes mördad. Poliserna Sejer och Skarre påbörjar en utredning som kommer att ställa höga krav på dem att försöka förstå pedofilins natur. Detta är mycket mer än en "vanlig" deckare, Fossums porträtt av offer, gärningsmän och anhöriga är nyanserade, intressanta och engagerande. Mycket välskriven.


Barabbas av Pär Lagerkvist

Detta är en av de bästa böcker jag någonsin läst. Språket är briljant i sin enkelhet, okonstlat och precist. På ett yttre plan handlar berättelsen om Barabbas, mannen som blev benådad i stället för Jesus. På ett inre plan handlar den om människans sökande och längtan efter Gud och om svårigheten att tro. Bör avnjutas i stillhet.


Mannen utan öde av Imre Kertész

Det här är berättelsen om en ung pojkes väg till 2:a världskrigets koncentrationsläger och om hans vistelse där. Författaren håller läsaren i ett järngrepp genom att konsekvent avstå från känslomässiga utsvävningar och genom att mycket detaljerat beskriva hur upplevelserna i ett koncentrationsläger blir en sorts vardag. Mästerligt!


Ett amatöräktenskap av Anne Tyler

Ett amatöräktenskap är ett mycket fängslande familjedrama, vars centrala fokus är ett 30-årigt äktenskap. Paret är oerhört omaka och deras svårigheter att förstå varandra och handskas med sina konflikter innebär stora påfrestningar för barnen i familjen. Detaljerade personbeskrivningar gör denna roman mycket läsvärd.

lördag 12 juli 2008

Ordmoln

Ett så här fint ordmoln blev det av de senaste dagarnas inlägg.Gör ditt eget ordmoln här.

Jag vann en bok!

Jag vann en tävling, jag vann en bok! Hurra! Och inte vilken bok som helst heller, utan en som jag verkligen ville ha. Emm lottade ut 3 ex av Diane Wei Liangs Jadeögat till de som kunde svara på frågan "Vilken svensk deckarförfattare har översatts till flest språk?" Jag skyndade mig att maila för jag var ganska säker på att rätt svar var Henning Mankell. Och jag vann! Ni som känner mig vet ju att jag är speciellt intresserad av att läsa om Kina i olika sammanhang, så denna vinst gjorde mig så glad. Tack Emm!

På förlaget Alfabeta kan man läsa följande om boken och författarinnan:

Diane Wei Liang Jadeögat

Mei, en 30-årig singelkvinna, har just startat en detektivbyrå i Peking. Hennes första uppdrag visar sig bli mer privat än vad hon först hade anat. Hennes sökande efter en försvunnen jadesten låter henne inte bara ta del av en mörkare del av Kinas historia, utan leder henne också in i hennes egen familjs hemligheter och lögner.

Jadeögat ger en spännande och fascinerande inblick i dagens moderna Kina. Med lätt hand fångar Diane Wei Liang storstaden Peking, från det brusande stadslivet med sina nudelbarer till skönheten i Den förbjudna staden.

Diane Wei Liang föddes samma år som kulturrevolutionen i Kina började (1966) och växte upp i arbetsläger. Hon deltog vid studentupproren vid Himmelska Fridens Torg 1989 men lämnade sedan landet för att studera vidare i USA. Hon har skrivit om sin uppväxt och om livet i Kina från kulturrevolutionen till idag i boken Lake with no name.

Lästrio - Debutböcker


Veckans lästrio handlar om debutböcker. Jag har här valt tre författare som intresserar mig, vars debutromaner jag dock ännu inte läst.


Martina Lowden Allt

Marina Lowdens självbiografiska debut Allt har rosats på kultursidor och i bokbloggar. Det här verkar vara en mycket originell och intressant bok, SvD skrev "Något av det mest upplivande, roliga och intelligenta jag har läst på länge".Linda Olsson Nu vill jag sjunga dig milda sånger

Denna roman får varma rekommendationer i många bokbloggar. Det är möjligt att berättelsen är lite för mild och vacker för mig, men jag ska försöka läsa den förutsättningslöst och ge mig hän. Tidningen Norra Västerbotten skrev "Kan vara den vackraste bok jag läst. Någonsin."


Susanna Alakoski Svinalängorna

Susanna Alakoski fick Augustpriset 2006 för romanen Svinalängorna, vilken beskrivits som "en skakande berättelse om klassamhälle och barns utsatthet och överlevnadskraft". Det låter som något i min smak.

fredag 11 juli 2008

Vem är Du i Mumindalen?

Mitt resultat:
Lille My
Du er Lille My! Du elsker spenning og er veldig rampete. Du er også veldig direkte og sier ofte ting rett frem uten å tenke over hvem du kan såre.
Ta denne quizen på Start.no

Kulturfyran - Tema Bibliotek

Bli en LibraryLovers du också
Veckan Kulturfyra på Kulturbloggen passade mig precis. Jag är glad att jag som vuxen nu äntligen hittat tillbaks till min barndoms fristad - biblioteket. Och jag vill naturligtvis att min dotter också ska bli hemtam i bokliga miljöer.


1. Hur skaffar du de flesta av de böcker du läser? Köper eller lånar? Köper inbundna böcker eller pocket?
Nu för tiden är fördelningen mellan köpta och lånade böcker ganska jämn. Jag köper nästan bara böcker jag vet att jag vill äga och lånar resten på bibblan. När jag handlar köper jag mestadels pocket eller CD-böcker på Tradera.

2. Hur ofta går du på bibliotek?
Ungefär 1 gång i månaden.

3. På bibliotek finns ju ofta nuförtiden datorer att sätta sig vid och surfa och filmer att hyra också och en tidningshörna. Där brukar också arrangeras konstutställningar. Utnyttjar du bibliotek till något mer än låna böcker?
Jag har en 3-åring och vi har varit på en del uppskattade evenemang.

4. Och ja: vilken bok läser du just nu?
Just nu har jag faktiskt tre på gång samtidigt:
Kristina Lugn - Stulna juveler
John Steinbeck - Öster om Eden
Håkan Nesser - En helt annan historia

torsdag 10 juli 2008

BookCrossing

Nu har jag äntligen fått min BookCrossing saker och tänker omedelbart skrida till verket. Om ni inte vet vad BookCrossing är, klicka på bilden till vänster för info. Turligt nog ska vi dessutom ut och resa idag så jag kan frisläppa böckerna på lite olika ställen (jag skriver senare exakt var jag lagt dem och hoppas att någon som läser här hittar dem).

Jag ville "klä" böckerna lite fint inför deras resor, så jag beställde ett "release kit". Nu ska det väl i alla fall vara enkelt att se att detta inte är borttappade saker, utan böcker på resa.

Efter lite funderande bestämde jag mig för att frisläppa två böcker av Maeve Binchy. Jag har inte läst dem, men brukar vanligen tycka att böcker av henne är läsvärda. Dessutom beslutade jag mig för att frisläppa Skuggorna och regnet av Håkan Nesser, som jag har i dublett. Den boken är riktigt bra!

Hoppas nu att någon lässugen person hittar böckerna och registrerar detta på BookCrossing så att jag kan följa mina böcker ut i världen.

onsdag 9 juli 2008

I min bokhylla

Nu har jag äntligen listat alla mina böcker. Eller rättare sagt alla mina skönlitterära böcker, facklitteratur är väl av mindre intresse i det här sammanhanget. Jag valde att återskapa min bokhylla hos Bokhyllan trots att jag där saknar möjligheten att skapa egna intressanta kategorier utifrån t ex författarens kön och nationalitet. Men, detta får duga tills jag orkar göra ett Excel ark i stället.

Som synes har jag 367 böcker för tillfället. Jag trodde de var färre efter den senaste urrensningen. Och av dem är 45 olästa. Det är för många olästa, i mitt tycke, och desutom väntas paket från Bokus. Max 10 % oläst tycker jag är rimligt, innan jag får lov att införskaffa fler. Nu är ju dilemmat att en del av de olästa böckerna stått där i många år. Och jag kommer nog aldrig att få lust att läsa dem. Så för att få lov att köpa fler böcker måste jag nog göra mig av med några till. Detta tänkte jag göra via BookCrossing.

Betygssättningen blir också lite orättvis (men jag är ju i o f s av den åsikten att betygssättning sällan tillför något värdefullt) eftersom det är många år sedan jag läste en del av böckerna. Så många böcker har helt enkelt betyget 3 för att jag inte minns dem så väl. Några böcker har således troligen oförtjänt höga betyg och relativt många har nog egentligen lite för låga.

Nåväl, för den nyfikne kan nu mina böcker beskådas om man klickar på bilden där uppe till vänster. Bilden har jag ritat och den föreställer mitt skrivbord och en av mina bokhyllor (som kan beskådas på foto några inlägg längre ner). Man kommer numer också till min bokhylla om man klickar på ovan visade bild i högermarginalen.

tisdag 8 juli 2008

Ernest Hemingway - ett författarporträtt

Om Ernest Hemingway finns mycket att säga. Men, det mesta (allt?) har ju redan sagts, dessutom av människor långt mer kunniga i ämnet än jag. Därför skriver jag här endast ner lite intressanta fakta om hans liv och hans författarskap.

Ernest föddes den 21 juli 1899 strax utanför Chicago i USA, som nummer två i en syskonskara om sex barn. Fadern var läkare, modern var skolad operasångerska, som gav upp sin karriär för äktenskapet. Familjen var protestanter av medelklass, med konservativa värderingar om en stark kyrka, hårt arbete, fysisk träning och gott självförtroende. Fadern var en entusiastisk sportutövare och aktiverade barnen med jakt, fiske och fotvandringar. För modern var gott uppförande viktigt och hon försökte lära Ernest spela cello. Enligt vissa källor var modern en dominant kvinna som förtryckte maken och barnen.

Under skolåren engagerade sig Ernest i olika sporter, med gott resultat, men framför allt stod det tidigt klart att han var en utmärkt skribent. Efter avslutad skolgång började Ernest som lärling på tidningen Kansas City Star. Det var där han utvecklade sitt karaktäristiska sätt att skriva (korta meningar, aktiva verb, äkthet, komprimerad text, klarhet och närhet). Här lades grunden för det som kallas "Isbergstekniken" eller "Teorin om utelämnandet":
"Om en författare känner till tillräckligt om det han skriver, då kan han utelämna delar av detta och då vet han att läsaren, om författaren är ärlig och sann i sin historia, kommer att känna och uppleva det utelämnade som om författaren ändå hade skrivit om det. För trögheten av ett isbergs rörelse består endast till en åttondel av det som är synligt. Men om författaren inte känner till tillräckligt om det han skriver och utelämnar delar av detta då gör han bara tomma hål i sin berättelse."

Under första världskriget tjänstgjorde Ernest som ambulansförare vid Röda Korset. Han blev träffad av österrikisk artilleribeskjutning och fick svåra skador i ben och fötter. Trots detta lyckades han bära en annan ambulansförare i säkerhet. För detta blev han senare dekorerad som krigshjälte. Under sin sjukhusvistelse blev han djupt förälskad i en några år äldre sjuksköterska, Agnes von Kurowsky. Hon var dock bekymrad över åldersskillnaden och bröt senare förhållandet.

Vid hemkomsten talade och skrev Ernest om den gängse glorifieringen av kriget. I litterära kretsar framstod nu Paris som händelsernas centrum. Ernest träffade och gifte sig med den förmögna Elizabeth Hadley Richardson, fick ett kontrakt med tidningen Toronto Daily Star och tog båten till Europa. I Paris blev Ernest vän med avantgardistförfattarna Ezra Pound och Gertrude Stein, som båda kom att påverka hans skrivande i hög grad. Han besökte Pamplona för att se tjurrusningen och tjurfäktningarna, vilka imponerade stort på honom. 1926 gavs boken Och solen har sin gång ut. Detta är Romanen med stort R om den förlorade generationen, om en grupp rotlösa unga människor i 20-talets Europa.

1923 föddes äldste sonen John. 1927 skildes Ernest och Elizabeth och senare samma år gifte Ernest om sig med modejournalisten Pauline Pfeiffer. De lämnade året därpå Paris för Key West i Florida. Ernest och Pauline fick två söner, Patrick och Gregory, födda 1928 och 1931. De cirka tio åren Ernest levde i Key West var de mest produktiva i hans liv. Han skrev varje morgon och åkte motorbåt, fiskade och roade sig med sina vänner på kvällarna. 1929 publicerades den mycket framgångsrika romanen Farväl till vapnen, som bygger på Ernests och Agnes' relation under kriget. Ernests far begick självmord 1928 efter en tid av depression och felspekulation. Detta kunde Ernest aldrig förlåta fadern.

1933 reste Ernest på safari i Afrika, vilket inspirerade honom att skriva Afrikas gröna berg. 1937 reste han till Spanien för att rapportera om det spanska inbördeskriget. Där träffade han korrespondenten Martha Gellhorn, som han senare gifte sig med. Ernest var nu dryga 40 år gammal och hade blivit Papa med alla. Han var en kraftfull, charmerande man som engagerade sig starkt i allt han företog sig. Han lämnade få kvinnor oberörda. Vid återkomsten från Spanien flyttade Ernest och Martha till ett stort hur i Havanna, Cuba. Inspirerad av sin tid i Spanien skrev han romanen Klockan klämtar för dig, som kom ut 1941. På våren 1944 reste Ernest till Europa för att rapportera om andra världskriget. I London träffade han Mary Welsh, som kom att bli hans fjärde hustru.

1951 påbörjade Hemingway historien som skulle komma att bli Den gamle och havet. Det var en historia han tidigare hört berättas och den handlade om en gammal kubansk fiskare som fångat en enorm svärdfisk. Boken gavs ut 1952. 1954 fick Ernest Nobelpriset i litteratur för bland annat Den gamle och havet.

1954 överlevde Ernest, osannolikt nog, två flygplanskrascher, dock med omfattande skador till följd. Ernest och Mary flyttade 1960 till Idaho för att få lugn och ro. Ernests liv började dock närma sig slutet. Han led av svåra depressioner och paranoia. Han kunde inte längre skriva, han började dricka allt mer och han behandlades med elchocksterapi. 1961 tog Ernest sitt liv.

(Information hämtad från Wikipedia, The Hemingway Resource Center och Joan Didion). 

måndag 7 juli 2008

Mina bokhyllor

Det var ju meningen att jag skulle lista det som finns i mina bokhyllor, men än så länge har jag skjutit upp det tråkiga arbetet. I stället tänkte jag visa själva bokhyllorna. Det tvingade mig dessutom att röja lite i dem så det ser prydligt ut :o)I den här stora bokhyllan finns en del faktaböcker (mestadels om blommor och trädgårdsskötsel), lexikon, årsböcker och skönlitteratur A - L. I underskåpen är det fullproppat av lite udda litteratur och dubletter.Denna hylla sväljer en hel del böcker. Vi köpte den avlutad och skev för att dörrarna hade orginalglas från 1880-talet. Sedan fixade vi till den och fyllde den. Här finns skönlitteratur M - Ö.


Det här är så klart dotterns bokhylla. Här samsas böcker, målarsaker, pussel och lite pyssel fint. Det är roligt att se hur hon redan tar efter mig och vill "läsa" mycket.

Nu hoppas jag att ni andra som bloggar om böcker visar era bokhyllor så vi lär känna varann lite närmare :o)

söndag 6 juli 2008

Sommarpratare Lena Andersson

Nu har jag tagit mig tid att lyssna till Lena Anderssons sommarprat. Jag har läst en av hennes böcker, Var det bra så? och då jag tidigare bloggade om den skrev jag:
"Lotta Svensson växer upp i förorten under 70-talet. Retoriken talar om jämlikhet, men i höghuset där Lotta bor stinker det piss i de trasiga hissarna. Boken är ett träffsäkert angrepp på de som vill klä alla konflikter i etniska termer och vägrar erkänna den underliggande misären. Ebba Grön i bokform."
Som sommarpratare talar Lena om sin uppväxt, sina tidiga tankar kring skrivande och litteratur och om sina erfarenheter från sportens värld. Intressant, tänkvärt och i min smak. Rekommenderas!

lördag 5 juli 2008

Fyra sanningar och en lögn

Jag blev utmanad av Marianne och det kan ju vara kul att ljuga lite :o) Fyra av påståendena är sanna, ett är en blatant lögn. Men, kan ni gissa vilket?

1. En gång hade jag lite småtråkigt på julafton. Så jag bestämde mig för att åka ubåt och på havets botten hittade jag ett gammalt skeppsvrak.

2. En gång körde jag vilse i Golanhöjden. Jag passerade taggtråd, körde på minerad väg och hölls under vapenhot innan jag förstod att jag nog kört galet.

3. En gång bodde jag och maken på bordell i Kuala Lumpur. Maken blev tillfrågad om hur många timmar han ville ha rummet och möttes av beundrande blickar då han svarade att han hade tänkt stanna några dygn.

4. En gång träffade jag en kungason från Öst Timor. Han bjöd hem mig så jag fick träffa hans vänner och under kvällen sjöng vi Abba-sånger.

5. En gång smet jag in bakvägen på Towern för att titta på Kronjuvelerna. Jag låtsades att jag redan varit inne och tappat min plånbok för att slippa stå och köa.

Sanningen är avslöjad och kan läsas bland kommentarerna!

fredag 4 juli 2008

Trösterikt

"Det finns en massa kvinnor i min ålder
som har ännu sämre anledningar att tycka om sig själva"

Kristina Lugn, ur Hundstunden

torsdag 3 juli 2008

Böcker A - Ö bokstav P

Då var det dags för bokstaven P i Malins utmaning.

Bok: Prästungen av Göran Tunström är en av mina favoritböcker.

Författare: Orhan Pamuk finns naturligtvis med på min läslista. Har införskaffat boken Snö, men har ännu inte läst den.

Litterär karaktär: Harry Potter passar alla åldrar, tycker jag :o)

onsdag 2 juli 2008

Bokköp

Tänk att man kan bli så lycklig av att shoppa. Det är lite pinsamt, måste jag erkänna. Men idag har jag för första gången sedan vi fick barn (för snart två år sedan) shoppat till bara mig :o)

Det märktes dock att jag inte köpt böcker på länge. En pocket på Akademibokhandeln kostar 69 kr! Förvisso hade de erbjudande om tag 4 - betala för 3, men ändå. Jag bestämde mig för att nätshopping i vilket fall är min melodi. Så jag gick i stället in på Åhléns för att köpa lite husgeråd. Väl vid kassan upptäckte jag att de hade pocketböcker för 29 kr OCH tag 4 - betala för 3. Det blev inga husgeråd utan i stället fyra böcker:

Kerstin Thorvall - När man skjuter arbetare
Elsie Johansson - Kvinnan som mötte en hund
Anna-Karin Palm - In i öknen
Kristina Lugn - Stulna juveler

Inga av ovan nämnda titlar stod på min läslista, men jag kunde inte motstå dem. Kristina Lugn köpte jag på rekommendation av La Bibliofille.

Och när jag kom hem rusade jag till datorn för att fortsätta handla. Jag gick in på Bokus, där en pocketbok kostar 39 kr. Dessutom hade de också erbjudande ta 4 - betala för 3 på en hel del böcker. Jag hade svårt att begränsa mig, men till slut låg de här böckerna i min kundkorg:

Linda Olsson - Nu vill jag sjunga dig milda sånger
Chimamanda Ngozi Adichie - En halv gul sol
Jenny Diski - Den motvilliga resenären
Catarina Lilliehöök - Mei wenti! Inga problem!
Per Petterson - Ut och stjäla hästar
Iris Johansson - En annorlunda barndom...
Gerd Brantenberg - Egalias döttrar
Doris Lessing - Martha Bra gift En fläkt av stormen
Instängd Staden med fyra portar

Det är naturligtvis Amoroso som inspirerat mig att vilja läsa Nu vill jag sjunga dig milda sånger. På Bokhora läste jag att Håkan Nesser rekommenderade Ut och stjäla hästar och det gjorde mig så klart nyfiken. Dora tipsade mig om Den motvilliga resenären och den ser jag fram mot all läsa. Dessutom stod jag faktiskt och höll i Shantaram Marianne, men den var ju så tung! Jag behöver nog kanske köpa den i annat format eller hoppas att någon läser in boken på CD :o)

Egalias döttrar blev jag jätteglad att hitta. Den lånade jag ut för 15 år sedan och fick aldrig tillbaks. Nu ska jag fnissa mig genom den en gång till.

tisdag 1 juli 2008

Sagoförtäljerskan - Gustaf Fröding

Gustaf Fröding-sällskapet gav 2006 ut en ny upplaga av Och minns du Ali Baba..., som publicerades 1960 med kommentarer av Henry Olsson. I boken betonas den stora roll systern Cecilia spelat för Gustafs diktande. (Och detta ifrågasätts naturligtvis av andra experter som hellre vill betona Gustafs egen inneboende genialitet). Det får vara som det vill med denna sak, i Stänk och flikar från 1896 finns Gustafs hyllningsdikt Sagoförtäljerskan.


Litografi av Hans Kajtorp, foto av mig.


Sagoförtäljerskan

Och minns du Ali Baba
och minns du vår gröna
syrengrotta, lummig och sval,
där mörk som den sköna
sultanan av Saba
och brunögd och spenslig och smal,
du satt och förtalde
en saga, du valde
bland en tusen en nätters tal.

Och kjolen av siden,
du ärvde bland arven
från mormors dagar,
var mjuk såsom råsilkegarn,
en slik, som med tiden
man ändrar och lagar
med klippet och skarven
åt döttrar och döttrarnas barn.

Och gott var att luta
sitt huvud mot silket
och njuta var beta
av sagornas bröd i vart ord
som sparvarna njuta
vid neket, på vilket
det bästa de veta
är satt som på gästabudsbord.

Och minns du Ali Baba
och andarne och fasan
och undren och värmen
i öknarnes brännande sand,
och minns du Abu Hasan
med toffeln i ärmen,
du drottning av Saba
och Bagdad och Wak-Wak-land?