fredag 29 mars 2019

Gemensamt boklyssnande


Det egna läsandet eller lyssnandet på ljudböcker är fungerar fortfarande inte, men tack vare dottern är jag inte helt utan berättelser. Hon har nämligen blivit intresserad av att lyssna på ljudböcker. Så nu lyssnar vi tillsammans en stund på kvällen innan sovdags.

För dotterns del började det med filmer. Först tittade hon på alla Harry Potter-filmer, sedan var det dags att lyssna. För henne var det första gången en film ställdes mot en bok och det väckte mycket tankar när det inte var lika. Vilken är rätt egentligen? Boken, tycker så klart jag som egentligen bara ser filmerna som lite bleka tolkningar. Men hon hade ju sett filmerna först och var därför lite svår att övertyga.

Hunger Games har hon också tittat på och verkligen tokgillat. Och även böckerna föll henne i smaken. Eftersom hon blivit lite mer van lyssnandet började hon nu verkligen uppmärksamma allt som inte ryms i en film.

Sedan blev det lite svårare att hitta något att först titta på och sedan lyssna. Mazerunner-filmerna gillade hon, men uppläsningen gillade inte varken dottern eller jag. Och Sagan om Ringen finns inte att streama på Netflix. Den hade ju annars varit en rejäl utmaning.

Dags att försöka lyssna på något utan att ha sett filmerna alltså. Och äntligen var det så dags att presentera dottern för karaktärerna i Engelsfors. Som jag väntat på att hon skulle få åldern och mognaden inne för den här fantastiska berättelsen. Och hittills har det gått bra, även om inledningen av Cirkeln var rätt så otäck. Hoppas nu att intresset håller i sig så har vi något att lyssna på fram till sommaren.