måndag 10 augusti 2009

Tematrio - Språk

Emellanåt ramlar man över böcker där inte bara handlingen är central, utan där språkbehandlingen blir ett viktigt element. För en del av oss är nog språket till och med viktigare än handlingen. Själv har jag några favoritböcker jag främst minns för dess språkliga skönhet.

Berätta om tre romaner/texter du tycker mycket om på grund av dess språkliga utformning.


1. Tant Theodora av Patrick White läser jag för närvarande och det är denna bok som inspirerat till dagens temaval. Romanen är inte särskilt lättläst, författaren gör lite oväntade associationer och använder inte de självklara ordvalen. Men något i språket väcker läslust hos mig.

2. Hjärtdjur av Herta Müller är en annan roman med ett svårgenomträngligt, poetiskt språk. Här används orden ofta symboliskt och resultatet blir slående vackert. Vissa meningar kommer jag att citera ofta: "Hur skulle man egentligen leva, frågar jag mig, för att passa ihop med det man just tänker."

3. Nässlorna blomma av Harry Martinson är, språkligt sett, den vackraste svenska roman jag har läst. Texten är poetisk, vardagsnära och naken. Läsupplevelsen blir närmast sensuell, trots den tragiska handlingen.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

13 kommentarer:

 1. Väldigt fin bild den här veckan!
  Jag har svarat i min blogg.

  SvaraRadera
 2. Du hittar verkligen på bra teman. Det är bara så attans svårt att svara kort och koncist på dem. Här finns mitt försök denna vecka:

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/2009/08/sprakets-lustgard-och-djungel.html

  SvaraRadera
 3. Rolig tematrio, igen.
  Mitt försök finns nu på fiktiviteter.se

  SvaraRadera
 4. Min trio är HÄR.
  Harry Martinssons tidiga poesi är väldigt bra. Som samlingen Nomad.

  SvaraRadera
 5. Älskar också Nässlorana blomma!
  Ska strax börja med tant Theodora, bra att jag är beredd på att den är lite.....oväntad! Det gillar jag!

  SvaraRadera
 6. Väldigt bra tema den här veckan! Mitt svar finns i bloggen, som vanligt.

  SvaraRadera
 7. Hohaj - Elisabeth Rynell: Otroligt gripande historia på det vackraste språk jag läst.

  Montecore - Jonas Hassen Khemiri: språkgeniet. Hans fransk-arabisk-svenska är obetalbar, långt från rinkebysvenskan i Ett öga rött. Dessutom en väldigt rar historia.

  Och - Sjöwall-Wahlöö! Gillar man språk kan deckare vara en prövande läsning. Men Sjöwall-Wahlöö är skrivna med skärpa, humor och vass dialog.

  SvaraRadera
 8. Här finns min tematrio: http://lillaosblogg.wordpress.com/2009/08/10/tematrio-sprak/
  Nu ska jag läsa alla andras!

  SvaraRadera
 9. Och här kommer min tematrio: http://textapp.blogspot.com/2009/08/tematrio-sprak.html
  Väldigt roligt tema denna vecka!!

  SvaraRadera
 10. Fin bild ja!
  En kopierad bild och egna svar finns nu hos mig!

  SvaraRadera
 11. Här finns mn tematrio http://laslusens.blogg.se/2009/august/tematrio-1.html

  SvaraRadera