onsdag 19 augusti 2009

Boken om Stina

Boken om Stina av Lena Anderson, utgiven av Rabén & Sjögren.

På somrarna bor Stina hos sin morfar, i ett litet grått hus på en skärgårdsö. Tillvaron på ön är idyllisk och handlingen kretsar kring vardagliga ting. Men ibland händer det spännande saker; en gång går Stina ut ensam på kvällen för att titta på en storm. Det är otäckt, men morfar kommer så klart till hjälp. I ett oväder ska man vara två, säger morfar och delar den spännande upplevelsen med Stina. På ön bor också morfars barndomsvän Stortruten. Han har varit med om de mest fantastiska äventyr man kan tänka sig.

Skildringen av den uppfinningsrika, nyfikna och kreativa Stina är mycket fin. Jag uppskattar verkligen ett porträtt av en flicka som inte är varken "pojk- eller flickaktig". Stina är verkligen ett barn. Och hon är precis lagom kavat, lagom rädd och lagom företagsam. Även skildringen av den varma relationen mellan morfar och Stina är underbar.

I Boken om Stina ingår både berättelsen om Storm-Stina och Stina och Stortruten. Sidorna innehåller relativt lite text och generöst med underbara akvarellbilder. Illustrationerna förstärker både det varma, hemtrevliga och det mörka, otäcka. Texten är vardaglig och lättläst.

Boken tar upp flera teman som dottern intresserat sig för. Att man måste vara två när något farligt händer är självklart, tycker hon. Och tanken att närhet till någon vuxen innebär trygghet har hon också anammat. Men, det är ändå mysigt att återuppleva rädsla och tröst i böckernas värld. Däremot har dottern en hel del funderingar kring Stortrutens berättelser. Hon anar att de inte är sanna, men vet ju också att man inte får ljuga. Detta är ett tema hon får begrunda ett tag. Boken om Stina tar således upp intressanta ämnen som passar barn i förskoleåldern.

Sammantaget är detta en alldeles ljuvlig bok som barn tycker mycket om. För ett intresserat barn går det att läsa hela boken vid en nattning, annars kan man ju lätt dela upp det på två kvällar. Boken är varm, spännande och vacker. Den passar de allra flesta barn och vuxna.

3 kommentarer:

 1. Ska lägga den titeln på minnet. Det börjar ploppa upp lite barnbarn. Vet inte om jag kanske läst den för något av mina yngre barn, tycker jag känner igen titeln. Men jag låter det vara osagt.

  SvaraRadera
 2. Stina-böckerna har jag helt missat. Linnea och Maja känner vi dock till ganska väl här. Dottern pratar fortfarande om sommarens besök "hos Maja" - vi var på Sofieros slott, där de har en hel Maja-trädgård full med bokstäver, och ett litet hus där Maja sitter och pysslar. Rekommenderar ett besök för alla som har vägarna förbi.

  Jag tycker mycket om Lena Anderssons bilder, hennes teman där naturen vävs in i det dagliga livet. Tack för att du uppmärksammade mig på den här serien också!!

  SvaraRadera
 3. Hoppas barn och barnbarn blir nöjda :-)

  SvaraRadera