tisdag 18 augusti 2009

Står och stampar

Den senaste veckan har jag ägnat större delen av min vakna tid åt att jobba och åt att renovera dotterns rum. Vi blev nästan klara och så småningom ska jag visa lite bilder.

Men med läsandet är det inte mycket bevänt. Jag håller fortfarande på med Tant Theodora. Språket, som var en sådan källa till glädje under första hälften av boken, börjar nu kännas mastigt och betungande. Att tanten dessutom verkar ha blivit psykotisk gör inte saken lättare. Men i slutet av veckan ska boken nog vara utläst,

Förra veckan lyssnade jag också på Mörkrets hjärta av Joseph Conrad. Uppläsare var den magnifike Max von Sydow. Men, jag lyckades aldrig engagera mig i berättelsen. Jag tror inte att det var fel på boken, utan på min koncentration. Nu lyssnar jag på Nattvakten av Sarah Waters och kommer ingenstans. Jag blandar ihop personerna och tappar tråden. Jag är ju en van boklyssnare och detta brukar inte drabba mig. Jag hoppas verkligen att det snart släpper.

Vad brukar ni göra när läsningen går i stå? Tips emottages tacksammast.

12 kommentarer:

 1. Har inte så många tips, men kan trösta dig med att jag kände precis likadant för Mörkrets hjärta när jag läste den för ett par månader sedan. Det är en sån bok som är roligare att ha läst (för att veta vad det handlar om när den kommer på tal) än att läsa, tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Ja den kära (?) Theodora var mycket trevligare som barn än som tant måste jag säga......
  Mörkrets hjärta är en svår bok, jag förstod den inte riktigt förrän jag sett filmen och läst Utrota varenda jävel av Sven Lindqvist. Dock brukar jag alltid rekommendera den som en klassiker man bör ha läst eftersom det så ofta står om benämningen mörkrets hjärta i olika sammanhang. För mig sammanfattar den på nåt vis rasismens yttersta utpost.....the horror the horror!

  violen

  SvaraRadera
 3. Hur man gör när läsningen går i stå? Jag vet faktiskt inte...själv är jag periodare. Läser mängder för att sedan inte titta åt en bok under en vecka kanske...men det är klart att det beror på hur livet runt omkring ser ut också. Ibland finns inte utrymmet bara. Så är det.

  SvaraRadera
 4. Mörkrets hjärta? Se filmen Apocalypse Now istället. Samma story och samma sensmoral, bättre musik. När en bok inte kan fånga mitt intresse efter ett par hundra sidor lägger jag ner den och tar en annan. Det är sällan jag prestigeläser.

  SvaraRadera
 5. Jag är i samma läge, okoncentrerad och uppfylld av annat. Så jag läser om sånt jag redan läst eller lättsammare böcker med mycket driv. Daphne du Maurier kan jag rekommendera i den kategorin.

  Men vi vet ju att det går över, eller hur?
  :-)

  SvaraRadera
 6. Eg legger vekk dei bøkene eg blir ståande og stampe i, og finner noko anna. Gjerne lette, underhaldande romanar som ikkje krever så mykje av meg. Det skal jo vere kjekt å lese, ikkje slitsomt.

  SvaraRadera
 7. Jeg har det også slik av og til. Vet ikk helt hvilken kur som virker. Av og til hjelper det å lese/høre på en krim for min del. Eller kanskje man bare skal ta en pause i lesingen?

  SvaraRadera
 8. Jeg lægger bogen fra mig i en periode, og læser noget andet. Hvis bogen helt har taget læselysten fra mig, så læser jeg også noget let, en tegneserie eller en nem spændingsbog/krimi.

  Nogle gange, beordrer jeg mig selv til at tage mig sammen, og så afsætter jeg 2-3-4 timer til virkelig at få læst en stor portion. Somme tider kommer læselysten tilbage, om ikke andet så af lyst til at blive færdig, så jeg kan komme videre til noget sjovere.

  SvaraRadera
 9. Jeg fant din blogg helt tilfeldig, men så fantastisk flott den er! Denne må jeg følge videre!

  SvaraRadera
 10. Jag skulle tipsa om att helt enkelt inte läsa alls på några dar. Eller läsa något otroligt lättsamt som en barnbok.

  Jag kan uppleva lite lässtress sedan jag började blogga faktiskt. Jag har alltid läst mycket men nu läser jag som aldrig förr. Och jag ger mig nästan aldrig tid för omläsningar. Så ibland när läsglädjen försvinner försöker jag håla mig ifrån böcker en liten stund. Fast det är svårt.

  Mörkrets hjärta tyckte jag också var svår. Kom den aldrig på livet. Har skrivit om den på min blogg.

  SvaraRadera
 11. Att det var så många fler än jag som inte riktigt förstod sig på Mörkrets hjärta var skönt att höra.

  Jag ska följa era råd och leta upp något lite enklare, riktigt spännande. Skulle ju gärna vilja läsa Nessers nya t ex. Eller så läser jag någon av böckerna jag köpt till dottern :-)

  SvaraRadera
 12. Alle har det sånn iblant, virker det som. Så du er i godt selskap.
  Harold Bloom leser "David Copperfield" én gang i året. Kaj Skagen pleide å gjøre det samme med Bjørneboes "Frihetens øyeblikk". Selv vender jeg tilbake til Hamsun. Det dreier seg om å lese hva DU regner som kvalitet!

  SvaraRadera