måndag 10 augusti 2009

Mina femton

Petra utmanar oss att skapa en lista på femton minnesvärda böcker. Här är min. Vissa av böckerna väckte läslust i barndomen och andra visade hur man kunde gå vidare. En del av böckerna gav flyktmöjligheter under tuffa perioder i livet, andra visade på det allmängiltiga i mina tankar och känslor. Många av böckerna handlar om människor som söker och en del om människor som finner. Någon bok provocerar, någon leder till förståelse, och andra är helt enkelt goda berättelser. Alla var läsvärda.

Carolyn Keene - Kitty och ...
Eric Williams - Trähästen
Gun-Britt Sundström - Maken
Moa Martinson - Mor gifter sig
Per Anders Fogelström - Mina drömmars stad
Pär Lagerkvist - Barabbas
Michael Ende - Momo - eller kampen om tiden
Inger Alfvén - s/y Glädjen
John Steinbeck - Öster om Eden
J.K. Rowling - Harry Potter och...
J.R.R. Tolkien - Sagan om ringen
Göran Tunström - Ökenbrevet
Vibeke Olsson - Molnfri bombnatt
Imre Kertész - Mannen utan öde
J.M. Coetzee - Onåd

Vilka är era femton?

6 kommentarer:

 1. Mina 15 hittar du här: http://bokdama.blogspot.com/2009/08/15-umiddelbare-bker-en-utmaning-fra.html

  SvaraRadera
 2. *skratt* Du har rätt i att "Kitty och..." var betydelseful. Jag glömde den på min lista. Jag har nog faktiskt läs alla böckerna utom just den Steinbecken på din lista, och håller med om att det är läsvärda böcker allihop. Intressant att Trähästen hamnade där. Den hade jag glömt bort.

  SvaraRadera
 3. Roligt att du är med Bokdama :-)

  Vixxan, vår bibliotekarie gav mig "Trähästen" för att få mig att läsa ngt annat än Kitty och Cherry Ames. Och hon var helt rätt ute :-)

  SvaraRadera
 4. Somliga bibliotekarier är skrämmande vad gäller att pricka in precis vad man gillar. Var det alltså med Trähästen ditt intresse för andra världskrigshistorier började (för du har väl också nån slags dragning åt det hållet, eller?)

  SvaraRadera
 5. Jag har definitivt en dragning åt det hållet, ja. Delvis väcktes det av Trähästen, men främst av min fars historier. Min pappa smugglade flyktingar över norska gränsen (in i Sverige) under kriget bl a tillsammans med Signe Björnberg (Sigge Stark), vilket det berättades om när jag var liten. Min mor hade en väninna som kom till Sverige från Auschwitz och sedermera flyttade till Israel. Jag hjälpte faktiskt mamma att spåra henne när jag blev vuxen och i mitten av 80-talet var vi i Israel och hälsade på henne.

  Har du också en dragning?

  SvaraRadera
 6. En dragning minst sagt. Men inte så spännande personliga erfarenheter som du har. Det är ju fel sak att säga att man är avundsjuk på, men jo, lite så känner jag nog när du berättar ;-)

  Jag tycker, liksom du, väldigt mycket om Molnfri bombnatt av Vibeke, men är fascinerad av allt möjligt kring den perioden, inte bara nazism och dess verkningar och orsaker. Det brukar gå i perioder, men jag återvänder alltid till den här tiden på ett eller annat sätt.

  Mina favoritböcker är emellertid inte romaner, utan Gitta Serenys böcker om Stangl (Vid avgrunden) och Speer (Albert Speer och sanningen). Här hemma ligger just nu De välvilliga (av Littell) och väntar sedan ett par månader. Det blev ingen semesterläsning av den, och på grund av höstens inledande arbetsbörda kommer det nog dröja en bit in på höstkanten innan jag ger mig på den. Men jag längtar!

  Jag måste, apropå detta, förresten tacka riktigt ordenligt för tipset på Cordelia Edvarsons bok, som jag läste nu i sommar!!!

  SvaraRadera