onsdag 12 augusti 2009

Äntligen Astrid

Nu börjar vi närma oss kapitelboksåldern och eftersom det är bäst att vara väl förberedd har jag köpt några av Astrid Lindgrens underbara böcker. Jag tycker om den här utgåvan av Rabén & Sjögren och skulle helst vilja ha dem alla. Fast det finns nog närmare 30 böcker i utgåvan, så det blir kanske svårt att motivera. Vi har i alla fall startat med de viktigaste, och kommer att börja läsa så smått under hösten. Det var lite rea på dem för närvarande på CDON om det finns fler hugade spekulanter.

10 kommentarer:

 1. Ååååh, ja! Jag förstår din längtan. Jag har faktiskt "läst" en hel del i dessa med dottern genom att sitta och bläddra och titta på bilderna. Särskilt Karlsson på taket fascinerar (men även den Pippi-bok vi har, "Boken om Pippi Långstrump", där det finns flera hela uppslag som är illustrerade i fyrfärg).

  Jag vet inte hur du har tänkt, men jag skulle börjat med Bullerbyn och/eller Emil. Men det baserar jag bara på att jag själv var i tre-årsåldern när mina föräldrar började läsa just de böckerna för mig. Jag var en stooor Bullerby-fan, och jag kan fortfarande stora stycken av boken nästan utantill. Men du får väl testa vad dottern gillar!

  Och jag håller med - den här utgåvan av böckerna är väldigt trevlig, för övrigt. Jag brukar köpa böcker ur serien i present till olika barn jag känner. Men om jag ska köpa den till oss här hemma. Hmmm. Jag vet inte riktigt. Jag har redan alla Astrids barnböcker (med undantag från en del bilderböcker som kommit på senare år), men de är fruktansvärt slitna. Till och med den gulnade tejpen som böckerna har lagats med har fallit bort i flera fall. De tål inte så många omläsningar. Och samtidigt känns det lite onödigt att köpa alla böckerna igen. (Du får mig inte att gå in på CDON ikväll.)

  Jag kan förresten fresta med att jag alldeles strax ska stänga av datorn och fortsätta läsa i Nessers senaste som damp ner i brevlådan idag. Inte så dum!

  SvaraRadera
 2. Vi har läst bilderböcker om Pippi, Bullerbyn och Lotta och dessutom tittat på filmer med Pippi, Lotta, Bullerbyn, Emil, Madicken och Saltkråkan. Bullerbyboken (Jul i Bullerbyn) är en stor favorit, bland filmerna tycker dottern mest om Lotta och Saltkråkan. Emil gillar hon inte för hans pappa skriker så. Lotta eller Bullerbyn får det bli när vi börjar med kapitelböckerna.

  Nessers nya har jag inte läst, du berättar väl mer om den på din blogg antar jag.

  SvaraRadera
 3. Då är dottern väl förberedd. Det låter bra!!

  Tja. Det är risk för att det blir spoilervarning på Nesser om han dyker upp på bloggen. Men det gör han nog.

  SvaraRadera
 4. Vad roligt att se de fina böckerna. Bullerbybarnen var en stor favorit hos mig också för sisådär 50 år sedan... med exakt samma omslag (nostalgi, nostalgi...) Pippi Långstrump blev utsatt för "censur" eftersom hon inpirerade till för många "påhitt" och hyss...

  SvaraRadera
 5. Pippi gick ju tvärt emot den svenska debatten om barnuppfostran, och det är helkul att läsa henne ur det perspektivet.

  Jag samlar också på denna serie, tycker utgåvan är väldigt vacker. Jag börjar med de mest kända, och fortsätter sedan med de andra.

  SvaraRadera
 6. Amoroso: Nu skrattar jag lite, fniss, fniss. Det är klart att det finns några Astrid-böcker som är lite mindre kända (om Britt-Mari, Kerstin och Kati, och den novellsamling som faktiskt heter Kajsa Kavat). Men förutom det så är väl alltihop ungefär lika mest känt? Så det blir många böcker att börja med ;-)

  SvaraRadera
 7. Vixxtoria: Så kan man se det :-) Det är många man "måsta" börja med. Jag har nyss läst en kurs i Astrid Lindgrens författarskap och faktiskt upptäckt måååånga oupptäckta skattkistor, exempelvis en hel del bilderböcker som inte är så vanliga idag.. Men om vi radar upp alla känningar som "alla" vet om, blir det förstås en del också.. :-)

  SvaraRadera
 8. Å vad roligt! Jag skulle också vilja ha alla. Vilken bokskatt! Och vad underbart roligt att kunna läsa dem tillsammans med din dotter! :)))

  SvaraRadera
 9. Väldigt fina utgåvor. Jag köper inga Astrid Lindgren eftersom jag äger samtliga i förstautgåvor (!) utom Britt-Marie lättar sitt hjärta. Men det är inte utan att jag blir lite sugen nu när jag ser dina enormt fina exemplar!

  Men - har en fråga! Du skriver att du börjar med " de allra viktigaste" - varför tycker du att just de här åtta är de viktigaste?

  SvaraRadera
 10. Det är inte utan att jag blir lite avundsjuk på dina förstautgåvor Catrin :-) Det jag menade med de allra viktigaste är inte att de är de viktigaste Astrid skrivit, men det viktigaste att börja med. Många av hennes böcker passar ju inte förrän i skolåldern och dottern är bara 4. Om det finns fler som passar mindre barn, tar jag gärna mot tips på dem.

  SvaraRadera