måndag 3 augusti 2009

Tematrio - Outläst

Det händer ju oss alla att vi börjar läsa böcker, som inte faller oss i smaken. På senare tid har jag slutat tvinga mig igenom de här böckerna, de lämnas outlästa. Ibland tycker jag inte om språket i en bok, det kan vara torftigt eller för överlastat. Oftast är det sentimentala berättelser som inte blir färdiglästa.

Berätta om tre böcker du lämnat outlästa och fundera lite kring varför du inte läste ut dem.

1. Röda rummet av August Strindberg försökte jag läsa förra året. Men jag blev så irriterad på författaren, som bara ville visa upp hur oerhört spirituell, intelligent och ironisk han kunde vara. Ingenting i boken fick mig att intressera mig för huvudpersonen eller handlingen.

2. Den som vässar vargars tänder av Carina Rydberg måste vara något av det mest obehagliga jag försökt läsa. Jag avslutade då det blev mer och mer uppenbart vad som komma skulle. Och utifrån vad jag efteråt läst om boken av andra bloggare blev historien bara värre och värre.

3. Vid floden Piedra satte jag mig ner och grät av Paulo Coelho har beskrivits som "En magisk historia om två unga älskande och deras kamp för att finna kärleken och livets mening. Hon är en modern ung kvinna som har lärt sig att kontrollera sina känslor och se rationellt på tillvaron. Han är en man som kan göra under och som har sökt sig till religionens värld." En del tycker att detta är poetiskt och "djupt", jag tycker att det är tramsandlig prettosmörja.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

18 kommentarer:

 1. Rydberg kjenner jeg ikke, og føler heller ingen uimotsåelig trang til å bli kjent med henne.
  Coelho har jeg tittet på, og stiller meg mildest talt skeptisk til hans suksess.
  "Røda Rummet" leste jeg da jeg var ca 20 og likte den veldig godt. Men det er neppe en roman jeg kommer til å lese omigjen, selv om Strindberg er en forfatter jeg har stor sans for.

  SvaraRadera
 2. Hahaha, jag som precis köpt Rydbergs Vargbok för 12,50 på Åhléns bokrea. Vi får väl se vad jag tycker så småningom. Jag tycker att Rydberg är en riktigt bra författare, men om det verkligen är sitt eget liv hon beskriver så skulle jag inte vilja byta för en sekund, för i min smak verkar det vara ett riktigt dåligt liv. Men Den som vässar... är inte självbiografisk, har jag för mig?

  Jag förstår absolut din irritation av Röda rummet, du beskriver den på pricken. Det är inte Strindbergs bästa om man säger så, men visst kan man förstå att det var en bra debut?

  Jag har lämnat mitt bidrag på min nya blogg (misstänkt lik den gamla) här:

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/2009/08/bocker-som-jag-inte-orkat-lasa.html

  Tack förresten för ditt bidrag som fick mig att välja blogger, och många grattis till Vi läsers utnämning! Den var mycket välförtjänt!!

  SvaraRadera
 3. Färdig! Och inte sist den här gången som jag brukar vara!

  Har tyvärr inte läst böckerna du nämner, men Alkemisten av Coelho tyckte jag var nyandlig mumbojumbo, så det låter som den stilen går igen i flera av hans böcker.

  SvaraRadera
 4. Nu har jag svarat i min blogg (:

  SvaraRadera
 5. Jag svarade HÄR.
  Det verkar finnas någon slags backlash mot Röda Rummet. Tvåan: Götiska rummet är i alla fall bättre.

  SvaraRadera
 6. Nu finns min tematrio här: http://lillaosblogg.wordpress.com/

  SvaraRadera
 7. Din nummer tre hade jag i handen i dag när jag var på Bokia. Men jag satte tillbaks den, magkänslan igen!

  SvaraRadera
 8. Jag har också lämnat ett bidrag till veckans tema-trio. Jag har inte läst "varg"-boken ännu (av Carina R.)- är dock lite nyfiken på den. "Röda rummet" tycker jag är OK men jag älskar den inte. Coelho har jag läst och glömt bort. (Så något djupare intryck gjorde väl inte den boken).

  SvaraRadera
 9. Det här var lätt. Jag hade kunnat skriva hur mycket som helst.

  SvaraRadera
 10. Nu har jag också lagt upp en Tematrio.

  SvaraRadera
 11. Nu har jag lagt upp ett tematrio (outlästa) på min blogg.

  SvaraRadera
 12. Rydberg är också en författare jag påbörjat men inte orkat läsa klart. Hon kom inte med på min lista den här gången dock, utan tre andra som finns listade på min blogg.

  SvaraRadera
 13. Inget bidrag från mig den här veckan. Jag tillämpar nämligen total envishet och fullständig utläsning av alla böcker, oavsett tråkighetsgrad.

  SvaraRadera
 14. Nu har även jag fått ändan ur.

  @Spectatia Då blir man ju nyfiken på hur du *väljer*, läser du samma favoritförfattares hela produktion för att inte slösa bort tid? Gissar Philip Roth. :-)

  SvaraRadera
 15. Jag har länge läst om Tematrion i olika bloggar och nu har jag för första gången svarat i min blogg. Kul grej!

  SvaraRadera
 16. både barndomsskildringarna och de outlästa kan nu hittas hos mig!

  SvaraRadera
 17. Jag är nykomling här på tematrion och mina bekännelser om outlästa storverk hittar ni på www.fiktiviteter.se

  SvaraRadera
 18. Här kommer ett svar från mig också.

  SvaraRadera