måndag 31 augusti 2009

Favoritböcker

Amy Tan - Köksgudens hustru
Astrid Lindgren - Mio, min Mio
Chinua Achebe - Allt går sönder
Cormac McCarthy - Vägen
Ernest Hemingway - Den gamle och havet
Fatima Mernissi - Drömmar om frihet
Franz Kafka - Förvandlingen
Gun-Britt Sundström - Maken
Göran Tunström - Ökenbrevet
Hjalmar Söderberg - Den allvarsamma leken
Imre Kertész - Mannen utan öde
Inger Alfvén - s/y Glädjen
Isabel Allende - Andarnas hus
J.K. Rowling - Harry Potter och...
J.R.R. Tolkien - Sagan om ringen
John Steinbeck - Öster om Eden
Kerstin Thorvall - När man skjuter arbetare
Majgull Axelsson - Aprilhäxan
Margaret Atwood - Alias Grace
Michael Ende - Momo - eller kampen om tiden
Moa Martinson - Mor gifter sig
Per Anders Fogelström - Mina drömmars stad
Pär Lagerkvist - Barabbas
Roberto Bolaño - Om natten i Chile
Selma Lagerlöf - Jerusalem
Vibeke Olsson - Molnfri bombnatt
Vilhelm Moberg - Utvandrarserien
Vladimir Nabokov - Lolita

3 kommentarer:

  1. Hej! Läste du Aris Fioretos Lolitaöversättning? Den enda man kan gilla enligt min uppfattning och den absolut farligaste eftersom den är så välgjord och därigenom lyckas förhärliga pedofili. Jag har inte läst Sara Stridsbergs senaste om Lolitabilden än, men har själv publicerat ett och annat om Nabokov. Annars tittade jag in pga Kerstin Thorvalls bortgång. Mvh YD

    SvaraRadera
  2. Ja, det var Fioretos översättning. Och ja, det som gör boken så fascinerande och skrämmande är att man hela tiden befinner sig i huvudet på ett rovdjur som försöker (och ibland lyckas) förleda läsaren att se världen på hans sätt.

    SvaraRadera
  3. I min bok Trasdocka har sista delen, Den svarta boken, samma tema. Där ger jag röst åt min förövare, den barnläkare som förgrep sig på mig när jag sojm barn var hans patient.

    SvaraRadera