onsdag 12 augusti 2009

Svält

Nu kan jag lägga ytterligare en Nobelpristagare bland de lästa, har just avslutat Knut Hamsuns debutroman Svält, från 1890. Den här romanen är i princip en lång inre monolog, möjligen med vissa självbiografiska element. Romanen handlar om en ung man, som kämpar för att överleva och för att etablera sig som författare i Kristiania. Det går inte så bra för den unge mannen, han svälter och får hungersdelirium. Han raglar omkring på gatorna, pendlar mellan djup melankoli, aggressiva utbrott och storhetsvansinne. Romanen påminner mig till stor del om Dostojevskijs Brott och straff, men trots att den är bra håller den inte riktigt samma klass. Sett med psykologens ögon är Svält en genialisk beskrivning av en ung högmodig man, som kämpar för att bibehålla sin moral, samtidigt som hunger, kyla och elände bryter ner hans jag.

9 kommentarer:

 1. Hej Lyran!
  Nu är jag tillbaka från semester och har äntligen skrivit om Bittert arv:
  http://mikaelastigsdotter.blogspot.com/2009/08/bittert-arv.html#links

  SvaraRadera
 2. Har inte läst Svält, bara Pan, men jag blev inte jättesugen på fler böcker. Läste visserligen Pan på norska vilket gjorde läsningen lite mer komplicerad.

  SvaraRadera
 3. Her kommer du inn på en forfatter jeg KAN! En mann jeg aldri blir ferdig med. Ikke pga at han er norsk, men muligens forrige århundrets største roman-forfatter. Det er ikke bare jeg som sier det; Henry Miller, Hemingway, Singer og Thomas Mann takker ham for påvirkning og inspirasjon. Og flere med dem. (De ble forståelig nok skuffet over at han ble så gammel, og krigen og det hele...)
  Han ble i sin tid beskyldt for direkte plagiat av Dostojevskij. Den kjøper jeg ikke. Hamsun hadde sin egen stemme, og han hadde humor.
  Jeg har tilgode å le av Fjodor. Knut har jeg ledd av mang en gang. Astrid Lindgren sa engang at hun ikke hadde ledd så godt noengang som da hun leste Sult (!)

  Jeg foretrekker hans ungdomsromaner og hans formidable comeback som olding; På gjengrodde stier.

  Til "Lilla O" vil jeg si: Les "Mysterier" av Hamsun! Ganske annerledes enn Pan, og ikke helt lett å bli klok på... (Les det på svensk denne gang, da!)

  SvaraRadera
 4. Dipsolitteraten: Vad härligt att höra din förtjusning över Hamsun! Det var länge sedan jag läste honom nu (jag började med Victoria, och några år senare läste jag Sult). Jag minns inte så mycket av böckerna, men jag vet att jag tyckte det var bra när jag läste det... Jag måste nog läsa igen. Kanske Mysterier, som du föreslår.

  SvaraRadera
 5. Ska lägga till dig Mikaela.

  Pan hade jag tänkt börja med, kanske tur att det inte blev så.

  Jag har läst en hel del om Hamsun på din blogg Dipsolitteraten, dock ännu inte din tidningsartikel. Om jag minns rätt är Sult din favorit så jag plockade snabbt till mig den på biblioteket. Jag läst också i en artikel att Kafka beundrade Hamsun. Mysterier ska jag hålla ögonen öppna efter.

  Visst är det härligt med engagerade människor Vixxan (som jag hoppas jag får kalla dig) :-)

  SvaraRadera
 6. Lyran: Jag kan stå ut med att bli kallad Vixxan i sajberspejs. Det är ganska coolt att få ett smeknamn på ett nick ;-)

  SvaraRadera
 7. Min første Hamsun-roman var 'Markens Grøde'. Jeg likte den veldig godt og kommer sikkert til å lese den igjen.
  Den neste jeg prøvde meg på var 'Sult'. To ganger, med noen års mellomrom, ble jeg nødt til å legge den bort. Den ville liksom ikke. Men så, i januar i år prøvde jeg igjen, og da satt den!!
  Siden det har jeg lest 'Pan', men den likte jeg ikke noe særlig; irriterte meg noe fryktelig over løytnant Glahn.

  SvaraRadera
 8. Markens gröda planerar jag att läsa så småningom, kul att du tyckte om den Nefertiti.

  SvaraRadera
 9. Jeg har desværre ikke læst sult (endnu), men kan anbefale filmatiseringen, den er ganske vellykket: http://akas.imdb.com/title/tt0061042/

  SvaraRadera