torsdag 27 augusti 2009

Harens årsbok

Harens årsbok av Helena Olofsson Heshmatpasand, utgiven av Rabén & Sjögren.

Harens årsbok utgår från den välkända årstidsdikten:

"Januari börjar året, februari kommer näst.
Mars, april har knopp i håret, maj och juni blommar mest.
Juli, augusti och september rika härliga framgå.
Men oktober och november och december, de är grå."


I boken får vi följa Haren och hans vänner under ett år och ta del av årstidernas växlingar och firandet av helgdagar. I början av året åker Haren och hans vänner skridskor, skidor, kälke och pulka. Det är kallt och de leker i snön. När våren kommer leker och plaskar vännerna i slasket och de firar påsk i ett vackert påskpyntat hem. Under sommaren pågår arbete med att gräva, plöja, plantera och så, däremellan badar Haren sköna sommarbad. Under sensommaren tar Haren hand om skogens guld och förbereder sig för de långa grå höst- och vintermånaderna. Som tur är kommer snart jul och nyår med nya fester.

Texten är relativt begränsad, mycket lättläst och på rim:

"Maj och juni blommar mest. Då har Haren blomsterfest.
Han dukar bord med stol vid stol och bakar paj på nattviol
och kokar saft och gör pastej på klöverblom och timotej."


Illustrationerna är helt fantastiska; de är färgrika, detaljerade och fängslande. Dottern som nu är 4 år kan sitta hur länge som helst och studera bilderna; det händer oerhört mycket på dem, de är lärorika och de är fantasifulla.

Dottern är mycket förtjust i denna bok och hon vill gärna lära sig om månader och årstider. Harens årsbok är en mycket fin bok, som jag gärna vill rekommendera till alla förskolebarn.

2 kommentarer: