måndag 31 augusti 2009

Tematrio - Ursprungsbefolkning

Under veckan läste jag om aboriginernas historia i Australien och kom att fundera över romaner om ursprungsbefolkningar. Och vips var temat för denna veckas Tematrio givet. Jag skulle gärna vilja ha tips på böcker som berättar om indianernas och om samernas situation.


Berätta om tre romaner som skildrar ursprungsbefolkningar och kolonisation!

1. Rabbit-Proof Fence av Doris Pilkington handlar om hur aboriginerna drivs från sin mark i och med att landet koloniseras av européerna. Även om boken rent litterärt inte är något att hurra för, är temat intressant.

2. Utvandringens tid, av Tayeb Salih, är en fantastisk roman som skildrar det post-koloniala Sudan. Här får vi lära känna människorna i den lilla byn Wad Hamid och man börjar förstå de svårigheter många unga afrikanska länder står inför. Korruptionen är omfattande och skillnaden mellan det moderna livet i städerna och den traditionella livsstilen på landsbygden är stor.

3. Mahasweta Devi är en 83-årig rebell och författare till novellsamlingen Branden i hjärtat. Hon kämpar dagligen för de allra mest förtryckta i sitt hemland och hon ger röst åt de som annars inte skulle höras. I sina noveller beskriver Mahasweta Devi olika sorters förtryck. Här finns det ohyggliga våldet, skuldslaveriet, unga kvinnor som säljs och människor som inte kan komma ur sin livssituation på grund av uråldriga seder och bruk. Här kan man också läsa om hur skövlingen av djungeln slutligen förintar stamfolkens värld.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

10 kommentarer:

 1. Den här var ruskigt svår, det känns jobbigt att (återigen) tvingas inse att jag läser ungefär hundra gånger oftare om ursprungsbefolkningar än av. Snacka om att bli sett med den andres ögon. Att bli definierad av den andre.
  Och hur viktigt det är att ha sin egen röst!
  Ja, jag har knåpat ihop en trio i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Da er min tematrio klar. Dette var ikke lett, Lyran...

  SvaraRadera
 3. Vad hände med min kommentar? Visserligen fuskade jag mig fram, men i alla fall ;-)

  Här, om någon vill läsa:

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/2009/08/en-tematrio-i-ursprungligt-fusk.html

  SvaraRadera
 4. Jag är klar med min trio- det blev lite "fusk" för en av mina böcker är definitivt inte en roman.... och strängt taget platsar väl bara mitt första val- men som sagt- nu är det skrivet!

  SvaraRadera
 5. Jag har fått ihop en trio! Det var roligt.

  Lyran,, jag har också läst ut Benfolket idag och imorn ska jag skriva om den underbara läsupplevelsen.

  SvaraRadera
 6. Och det var svårt, men kul. Funderar och återkommer!

  SvaraRadera
 7. Nu har jag tänkt!

  http://lustigkulle.wordpress.com/2009/08/31/tematrio-urspungsbefolkningar/

  SvaraRadera
 8. Nu fick jag ihop en trio tillslut!

  http://lillaosblogg.wordpress.com/2009/08/31/tematrio-ursprungsbefolkning/

  SvaraRadera
 9. Det blev en väldigt haltande tematrio för min del. Men en bra bok om livet i ett indianreservat i nutid kan jag tipsa om.

  SvaraRadera
 10. Intressant! Här är min tematrio:

  http://kerstinydrefors.blogg.se/2009/september/tematrio-ursprungsbefolkning.html

  SvaraRadera