torsdag 6 augusti 2009

Kultur och Kepler

Här är veckans Kulturfyra från Kulturbloggen:

1. Vem tror du är Lars Kepler?
Har ingen aning och kan inte påstå att jag bryr mig.

2. Tycker du det är bra att en författare skriver under pseudonym?
Det är väl upp till var och en, och en klar fördel att det finns alternativ till mediahysterin kring kändisförfattare. Fast ju nu skapas det i stället hysteri kring pseudonymer. Historiskt sett har det dessutom varit nödvändigt för kvinnliga författare att skriva under pseudonym.

3. Skulle du kunna tänka dig skriva under pseudonym?
Hallå-å, hur många tror att Lyran är mitt vanliga namn?

4. Hypnotisören handlar om en läkare som hypnotiserar en tonåring. Vad tänker du om hypnos, har du varit hypnotiserad?
Hypnos är seriös metod att använda i ett psykologiskt behandlingsarbete. Jag har stor respekt för kollegors kunskap, men vill betona att metoden endast skall användas av specialutbildade terapeuter. Att hypnotisera en tonåring ställer jag mig tveksam till och tror att det kanske till och med kan falla under kvacksalverilagen. Jag har inte varit hypnotiserad, men däremot försatt i ett sänkt medvetandetillstånd (d v s inte helt under hypnos, men mycket avslappnad) i samband med att jag gick i psykoterapi. Metoden fungerade utmärkt för mig.

Läs andra bloggares inlägg om

4 kommentarer:

 1. Det är klart att du heter Lyran! Ett vackert namn, med klassisk klang.

  I morse påstod för övrigt dottern att räven bor i en "lyra", och jag kom helt osökt att tänka på dig.

  SvaraRadera
 2. Precis som du ger jag blanka faderullan i den där Kepler. Jag skriker om jag ser det namnet en gång till (varning är således utfärdad). Hypnos tycker jag är intressant däremot- men själv vågar jag inte underkasta mig det.... men klart intressant....

  SvaraRadera
 3. Hehe, det är faktiskt egentligen så att jag bor i en lyra, Vixxtoria. Vi bor i ett gammalt hus med namnet Lyran och därifrån har jag lånat mitt smeknamn.

  Ingrid, jag tänker heller inte läsa Kepler. Jag läste Stieg Larsson och det får definitivt räcka.

  SvaraRadera
 4. Jag ska genast upplysa dottern om de rätta förhållandena.

  Det låter väldigt atmosfärrikt att bo i ett sånt namn.

  SvaraRadera