onsdag 18 maj 2011

Utmattad i Australien

Resmålet Oceanien tycks alltid bli lite styvmoderligt behandlat. I maj månad tar trädgårdsbestyren över och läsandet blir åsidosatt. För närvarande har jag lyckats ta mig genom en dryg tredjedel av Oscar & Lucinda, och dryg måste jag medge att den är. Boken är stor och tung, raderna är långa och texten kompakt. Den är helt enkelt lite jobbig att läsa. Men jag gillar den ändå skarpt. Författarens sätt att portättera huvudpersonerna gör att jag tycker mig förstå dem och jag bryr mig om dem. Oscars religiösa grubblerier och hans relation till fadern får mig att sucka tungt över att människor lyckas krångla till allt i onödan. Lucinda vill jag både beskydda och puffa på, hon håller på att "hamna i dåligt sällskap". Ja, trots att boken är mastig tycker jag mycket om både texten och handlingen.

Var befinner ni er för närvarande? Är ni också på södra halvklotet? Eller är ni ute i den svenska försommaridyllen?

10 kommentarer:

 1. Jag befinner mig i en lässvacka att skylla på en utarbetad och ofungerande hjärna. Läser bara ungdomsböcker och det är visserligen inte så bara. Ger mig möjligen på Harnett allså.

  SvaraRadera
 2. Jag läser Pojken i soffan och tycker den känns som en lite väl avancerad ungdomsbok.....

  Vi kanske ska ta en annan rutt nästa år? :-) (lite väl förmätet att säga Vi, jag vet....)
  Har lite samma känslor som du men alla tre böckerna är lånade och jag vill läsa så vi får se hur det går......

  SvaraRadera
 3. Jag håller med om att Oscaer & ... är tung att läsa men absolut inte ointressant. Jag har läst drygt hälften och är på väg ut och sätt mig på balkongen för att läsa. Min allergi har i år varit tröttande och dessutom är jag då och då tillsammans med barnbarnen o då blir det inte någon läsning. Jag har införskaffat Towards another summer, som jag ser fram emot.
  Återkommer i slutet på maj ...

  SvaraRadera
 4. Är en relativt nytillkommen läsare på bloggen, som tycker Jorden Runt låter som en utmaning helt i min smak. Särskilt denna månads besök, eftersom jag förra året tillbringade en månad på Nya Zeeland och då samlade på mig lite lokalproducerade böcker (de flesta ännu olästa dock). Även om jag var lite sen i starten hoppas jag hinna läsa någon av de givna titlarna i alla fall, återkommer!

  SvaraRadera
 5. Precis som du säger Lyran, vis av erfarenhet såklart, så är det så mycket annat som lockar i maj och jag har gett upp förhoppningen om att hinna med Oscar och Lucinda. Däremot hoppas jag fortfarande kunna finna tid att ta mig igenom en av de andra som är tunnare.

  SvaraRadera
 6. Har läst Pojken i soffan och Janet Frame - tror att jag hoppar O&L, våren är en fullmatad tid och läsningen får stå tillbaka...
  Har lånat flera av de kommande titlarna så jag kommer igen!

  SvaraRadera
 7. Frame har jag ju läst tidigare och Hartnett får vänta för min del. Men nästa år får vi lov att planera resan annorlunda.

  SvaraRadera
 8. Tror jag kan ha sett Oscar & Lucinda på film, med Ralph Fiennes i en huvudroll. Eller blandar jag ihop det? Bra var den i alla fall (om det nu var den).

  SvaraRadera
 9. Vet inte om den är filmatiserad, måste kolla upp detta :-)

  SvaraRadera
 10. Har sent omsider konstaterat att jag sett filmen :)

  SvaraRadera