fredag 20 maj 2011

Varför kom du inte före kriget?

Varför kom du inte före kriget? av Lizzie Doron, utgiven av Weyler förlag, 2011.

Helena överlevde förintelsen och hon lever nu som ensamstående förälder till Elisabet i Tel Aviv. De flesta av grannarna bär också på svåra minnen från tiden i Europa, ingen är dock så ensam som Helena. Hennes liv präglas av erfarenheterna från förintelsen, hon lever som om tiden inte existerade. Det förflutna och nuet är ett. Många gånger försöker Helena spåra upp tänkbara släktingar, alltid med samma sorgliga resultat och frågan: Varför kom du inte före kriget? Att växa upp med en så svårt traumatiserad mor gör livet otryggt och oförutsägbart, samtidigt som moderns kärlek och omsorg tydligt märks i hennes strävan att ge Elisabet en "vanlig" familj och ett "normalt" liv.

Romanen är fragmentariskt berättad, liksom många andra romaner som handlar om att överleva trauman. Kanske är det så att språket helt enkelt bryts sönder av traumat. Texten är enkel, ibland lite naiv och mycket lättläst, vi får ta del av berättelsen genom ett barns ögon. Det här är en roman man lätt läser vid en enda sittning, längre tid tar det dock att smälta allt Helena och Elisabet varit med om. På ett osentimentalt sätt berättar författaren en av de mest gripande historier jag läst - och detta är historien om hennes eget liv.

Trots det tragiska grundtemat är romanen skriven med ett humoristiskt tonfall. Man både ler och gråter över hur Helena försöker skydda dottern genom att färga hennes hår blont - det är bara de blonda som överlever. På samma tragikomiska sätt berättar författaren om ett flertal människor som regelbundet gästade hemmet och om den galna kvinnan som ville vittna vid rättegången mot Eichmann.

Det som blir så tydligt när man läser om Helena och andra överlevande är att de betalade ett så högt pris för att överleva. Skulden tycka vara övermäktig för så många av dem. Jag kommer att tänka på en annan fantastisk självbiografisk roman, Bränt barn söker sig till elden av Cordelia Edvardson. Även här står skulden i centrum och även i denna roman får vi ta del av berättelsen genom skärvor.

Varför kom du inte före kriget? är första delen i en planerad självbiografisk trilogi. Ursprungligen skrev Lizzie Doron om sin och moderns historia för att dela den med sin egen dotter. Nu är boken dock obligatorisk läsning i alla Israeliska skolor. Jag hoppas att den hittar hem till många läsare även i Sverige.

Sammantaget är Varför kom du inte före kriget? en oerhört angelägen bok som gör den överlevandes galenskap begriplig.

4 kommentarer:

 1. Visst var alldeles fantastisk! Jag har skrivit om den här: http://denbesatta.blogspot.com/2011/05/karleksfullt-portratt-av-en-mamma.html

  SvaraRadera
 2. Riktigt gripande läsning! Osentimentalt, varken förklarande eller dömande utan bara ärligt. Förrädiskt lättläst för min del, jag rusade på och fick läsa om...

  SvaraRadera
 3. Klokt beslut Vixxan.

  Helt fantastisk Den besatta (undrar vad du egentligen heter?)

  Jag måste också läsa om Anna, ska göra det när del två kommer ut.

  SvaraRadera