onsdag 25 maj 2011

Fågelsång

Fågelsång 150 svenska fåglar och deras läten av Jan Pedersen och Lars Svensson, utgiven av Max Ström, 2011.

Att redan nu utropa en bok som sommarens bästa (innan sommaren ens börjat på allvar) kanske är att ta i, men det är ingen överdrift att säga att Fågelsång kommer att vara sommarens mest lästa bok. För den här boken är faktiskt inget mindre än genialisk.

Fågelsång 150 svenska fåglar och deras läten innehåller, som ni kanske kan gissa, bilder, beskrivningar och läten av 150 fåglar. Boken inleds med lite allmän information om fåglars utseenden och läten, därefter beskrivs arterna en efter en. Här finns sjöfåglar, rovfåglar och skogens och trädgårdens alla småfåglar. Ja, om det är alla ska jag kanske låta vara osagt, men här finns i alla fall alla jag hört talas om - och några till. Varje fågel presenteras på en egen sida med informativ text och fin(a) bild(er). Och nu kommer vi det fantastiska; när man läst om fågeln trycker man bara in dess nummer i den lilla spelaren för att höra dess läte! Ibland finns dessutom flera olika läten att välja mellan.

Hela familjen älskar denna bok. Den yngsta läsaren är 5½, den äldsta är 82, alla gillar den. Boken har redan förevisats på samling på dagis där barnen fick lära sig lite om de vanligaste fåglarna och därefter titta/lyssna efter dem i skogen. Vi har den mindre, kompakta versionen, vilket gör det enkelt att ta med sig boken ut i naturen.

Detta är en härlig bok som redan gett oss massor av trevliga upplevelser. Vi vet numer att vi har lövsångare i skogen bredvid huset och häromdagen flög en enkelbeckasin runt, runt vårt hus. Dottern tycker mest om att lyssna på ti-ti fu fågeln (talgoxen) medan jag försöker lära mig sångfåglarnas olika melodier.

Sammantaget är detta helt enkelt en fantastisk bok jag vill rekommendera till alla som hyser det minsta lilla intresse för fåglar.

4 kommentarer:

 1. Ja, visst är den fantastisk. Lånade den på bibblan för nån månad sedan och har suttit med barnen och lyssnat.

  SvaraRadera
 2. Fast den gavs ut i september 2009, fast det spelar naturligtvis ingen roll, för innehållet är ju lika bra för det.

  SvaraRadera
 3. Köpte den större varianten till mamma på morsdag, men den lilla är väl ny?!

  SvaraRadera
 4. Boken har redan förevisats på samling på dagis där barnen fick lära sig lite om de vanligaste fåglarna och därefter titta/lyssna efter dem i skogen

  SvaraRadera