måndag 30 maj 2011

Tematrio - Mammor

Så här efter Mors Dag är väl temat givet - Mammor. I litteraturen finns ju allt från de bullbakande drömmammorna till mardröms-morsor. Berätta om tre minnesvärda mammor ur litteraturen!

1. Min favoritmamma är Ronja Rövardotters mamma. Lovis är alltid trygg, tillåtande och stödjer Ronjas strävan att bli självständig. Enda frågetecknet är relationen till Ronjas far. Varför gifter sig en kvinna som Lovis med en så omogen man?

2. Modern i Bränt barn söker sig till elden är en helt annan variant. Flickans mor är en berömd författarinna som närmast är besatt av sitt konstnärsskap. Flickan existerar för att älska, beundra och uppfylla moderns behov. Då en styvfar äntrar scenen förvandlas flickans roll. Hennes uppgift blir nu att vara vittne till moderns förening med en man. Detta är en mor som inte har någon förmåga att avstå från att få egna behov tillfredsställda för dotterns skull.

3. Amy Tan skriver romaner som handlar om andra generationens kinesiska immigranter och framför allt om moderna döttrars relationer till mer traditionella mödrar. I hennes välkända roman Joy Luck Club träffas fyra kinesiska kvinnor för att spela Mahjong, äta och berätta sina livshistorier. De har alla vuxna döttrar som blivit mer amerikanska än kinesiska. Under handlingens gång berättar mödrarna allt mer öppet om sina liv i Kina och döttrarna får en ökad förståelse för sitt ursprung.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

6 kommentarer:

 1. Min tematrio er allerede på plass!

  http://anitabs.blogspot.com/2011/05/tematrio-mammaer.html

  SvaraRadera
 2. En mammatrio!

  http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.com/2011/05/tematrio-mamma.html

  SvaraRadera
 3. Min mamsiga trio hittar ni här.
  http://mimmimarie.blogspot.com/2011/05/tematrio-mamma.html

  SvaraRadera
 4. 2 av 3 av dina böcker har jag inte hört talas om förut. Spännande! :)

  SvaraRadera
 5. Skrev ett mammainlägg i söndags som får gälla som min tematrio den här veckan: http://wp.me/p10aY1-1uD

  SvaraRadera
 6. Hej! Bättre för sent än aldrig.
  Har nu skrivit om tre bokmödrar på min blogg A ROOM OF MY OWN med adressen:
  http://mrscalloway.blogspot.com/

  SvaraRadera