söndag 1 maj 2011

Månadssummering - December 10

Lite franskt, lite tyskt och en hel del fantasy präglade december (ja, jag ligger så otroligt mycket back i mina summeringar) månads läsning.


Smaken av Muriel Barbery

Världens främsta gastronomikritiker, Pierre Arthens, ligger för döden. På dödsbädden försöker han desperat komma ihåg en mycket speciell smak han en gång känt. Under sin livstid var Arthens beundrad av vissa, avskydd av en del och skrämmande för andra. Den här romanen handlar lite för mycket om mat och smaker för att riktigt vara i min smak.


Mordbyn av Anfrea Maria Schenkel

Mordbyn utspelar sig Tyskland under efterkrigstiden. Livet har nätt och jämnt återgått till det nornala när en fasansfull händelse skakar om människorna i den lilla byn Einhausen. En dag kommer åttaåriga Marianne inte till skolan, vad har egentligen hänt på den avsides belägna gården Tannöd? Mardrömslik stämning, nervpirrande spänning.


En spik, en ros av Madeleine Bourdouxhe

Novellerna innehåller en blandning av vardaglighet och omvälvande händelser, ögonblicksbilder där varken historia eller framtid spelar någon roll. Som läsare blir man andlöst betagen av de här unika kvinnoporträtten och den poetiska texten. Här finns kvinnorna när de stökar i köket, när de älskar passionerat och när de begår mord.


Ingen fara av Selma Mahlknecht

Systrarna Sandy och Bess har en komplicerad relation till varandra. De vill nå fram till varandra, men lyckas inte. Flickorna växte upp hos sin mormor och under berättelsens gång är det hennes historia vi får ta del av. Engagerande om familjetrauman och löivslögner. En debutroman i toppklass, trots att slutet blir för dramatiskt och övertydligt.


Timmen mellan hund och varg av Silke Scheuermann

Två systrar som möts efter flera år. Den konstnärliga, sköra äldre systern ber om hjälp, men blir avvisad. Hennes yngre syster vill inte längre försöka få till stånd en välfungerande relation mellan dem, hon har tröttnat på att de destruktiva familjemönstren hela tiden upprepas. Om svårigheten att skapa sammanhang i livet.


Det osynliga barnet av Tove Jansson

Innehåller nio korta berättelser om Muminfamiljen. Här får vi möta Filifjonkan som trodde på katastrofer, den sista draken i världen och - framför allt - det osynliga barnet. Berättelsen om det osynliga barnet som blir synligt igen då hon utvecklat en trygg ankytningsrelation till Muminmamman är helt fantstisk.


En dag av David Nicholls

En dag är en romantisk komedi, en rapp relationsroman. Emma och Dexter träffas den 15 juli, i samband med skolavslutningen och utvecklar med åren en varm vänskap. Vi får följa dem i med- och motgångar och en sorts vänskap uppstår även mellan dem och läsaren. Lättläst och perfekt för en varm dag på stranden.


Min morbror trollkarlen av C S Lewis

I landet Narnia har en häxa tagit makten och förklarat evig vinter. Här finns talande djur, kentaurer, jättar och fauner. Till Narnia kom de fyra syskonen Pevensie och med hjälp av det goda lejonet Aslans lyckas de besegra den onda häxan. Varje gång människorna kommer tillbaks till Narnia står de inför nya spännande äventyr. Del ett.


Den gamle och havet av Ernest Hemingway

Den gamle fiskaren Santiago får en stor och stark svärdfisk på kroken. Han är ensam i båten och en dramatisk kamp på liv och död inleds. Det här är en enkel, men storslagen berättelse. Språket är stramt och återhållsamt, samtidigt som det uttrycker stor ömhet. En tidlös, dramatisk berättelse om människans vilja att överleva.


Häxan och lejonet av C S Lewis

I landet Narnia har en häxa tagit makten och förklarat evig vinter. Här finns talande djur, kentaurer, jättar och fauner. Till Narnia kom de fyra syskonen Pevensie och med hjälp av det goda lejonet Aslans lyckas de besegra den onda häxan. Varje gång människorna kommer tillbaks till Narnia står de inför nya spännande äventyr. Del två.


Hästen och hans pojke av C S Lewis

I landet Narnia har en häxa tagit makten och förklarat evig vinter. Här finns talande djur, kentaurer, jättar och fauner. Till Narnia kom de fyra syskonen Pevensie och med hjälp av det goda lejonet Aslans lyckas de besegra den onda häxan. Varje gång människorna kommer tillbaks till Narnia står de inför nya spännande äventyr. Del tre.


Caspian, prins av Narnia av C S Lewis

I landet Narnia har en häxa tagit makten och förklarat evig vinter. Här finns talande djur, kentaurer, jättar och fauner. Till Narnia kom de fyra syskonen Pevensie och med hjälp av det goda lejonet Aslans lyckas de besegra den onda häxan. Varje gång människorna kommer tillbaks till Narnia står de inför nya spännande äventyr. Del fyra.


Norrlands akvavit av Torgny Lindgren

Under 1950-talet blomstrade väckelserörelsen och predikanten (och tandborstivraren) Olof Helmersson frälste många själar. Sedan dess har han tappat tron och återvänder nu till det inre av Västerbotten för att berätta att tron är ett villospår. Byborna tycks dock ha avfallet alldeles av sig själva. Underfundig, humoristisk allvar.


Kung Caspian och skeppet Gryningen av C S Lewis

I landet Narnia har en häxa tagit makten och förklarat evig vinter. Här finns talande djur, kentaurer, jättar och fauner. Till Narnia kom de fyra syskonen Pevensie och med hjälp av det goda lejonet Aslans lyckas de besegra den onda häxan. Varje gång människorna kommer tillbaks till Narnia står de inför nya spännande äventyr. Del fem.


Silvertronen av C S Lewis

I landet Narnia har en häxa tagit makten och förklarat evig vinter. Här finns talande djur, kentaurer, jättar och fauner. Till Narnia kom de fyra syskonen Pevensie och med hjälp av det goda lejonet Aslans lyckas de besegra den onda häxan. Varje gång människorna kommer tillbaks till Narnia står de inför nya spännande äventyr. Del sex.

1 kommentar:

  1. Med så många lästa böcker förstår jag att du löigger efter i summeringen =) Fin sammanfattning med bilder o allt

    SvaraRadera