söndag 15 maj 2011

Förlagsreklam

Att jag är förtjust i litteratur från många delar av världen känner nog de flesta till vid det här laget. Det innebär att jag ofta läser böcker från de lite mindre förlagen, de som specialiserat sig på utgivning av "väldslitteratur". Bland min favoritförlag känner ni säkert igen SEKWA, Elisabeth Grate, Bakhåll, Ersatz, Karneval, Leopard, Brombergs, Rámus, Thorén & Lindskog, Tranan, Weyler.

På senare tid har det börjat dyka upp nya, små förlag som specialiserar sig på utgivning av böcker från olika (språk)områden. Jag vill passa på att presentera några av dessa för er idag.

Aspekt förlag inriktar sig på att ge ut samtida tjeckisk skönlitteratur. Jag blir speciellt nyfiken på en av deras författare - Michail Ajvaz (En annan stad) - som beskrivs som "unik i den tjeckiska samtidslitteraturen med sitt inslag av lätt absurd, magisk realism". Om ni är intresserade av tjeckisk litteratur får ni inte missa Bokmanias bloggserie med detta tema.

Astor förlag publicerar italiensk och spansk samtidsprosa. Romanen Väntrum av italienska Valeria Parrella "är en berättelse om vad som händer när allt vi tar för givet blir främmande." Den här romanen vill jag absolut läsa.

Bokförlaget Perenn specialiserar sig på litteratur från Centraleuropa. Den lilla flickan i Vintervelodromen av Annette Muller är en självbiografisk skildring av razzian mot judar i Paris 1942 och de därefter väntande lägren. Även denna bok vill jag gärna läsa.

Ytterligare ett nytt förlag går igång till hösten - 2244, färgstark läsning från Svarta havet. Innan jag ens börjar kommentera den kommande utgivningen vill jag komma med några positiva kommentarer kring lanseringen. Det är Bonnier som äger förlaget och man kan väl tänka sig att de har medel och kontakter som inte alla andra har. Och det märks. Man har en snygg hemsida, en minnesvärd slogan med tillhörande logga och man är dessutom alldeles lagom trevliga i sitt infomail. Jag hoppas verkligen att allt detta kommer att bidra till att litteraturen från området får ett uppsving. Och området är således länderna kring Svarta havet, d v s Rumänien, Bulgarien, Turkiet, Ryssland, Ukraina, Georgien. Tre böcker kommer att ges ut till hösten och jag har svårt att välja ut en av dem. Jag skulle faktiskt vilja läsa alla. Kika i katalogen här eller läs nedan lite beskrivningar jag snodde med mig.

Bastarden från Istanbul av Elif Shafak är en roman om det moderna Istanbul och om Turkiets turbulenta historia. En underhållande och livfull skildring av hur två unga kvinnor konfronteras med dramatiska familjehemligheter i det förflutna.

Huliganens återkomst är Norman Maneas kritikerrosade memoarer som vandrar fritt mellan barndomen i ett koncentrationsläger, vuxenlivet i det kommunistiska Rumänien och den sena flykten till löftenas land, USA. Nobelprisklass?

Livet börjar på fredag av Ioana Pârvulescu är en roman som handlar lika mycket om det förflutna som om framtiden, från en författare som gillar leken med tiden. "... originell viktoriansk detektivhistoria ... en mycket bra roman från en författare som föråldras med flit och elegans, till prosans fördel."

4 kommentarer:

 1. Nu fick jag en massa ny sidor att kolla upp - härligt med tips!

  SvaraRadera
 2. Intressant Lyran! Fyra nya förlag lades till mina favoriter, ska absolut kollas upp!
  Jag har aldrig tänkt i förlag tidigare när jag gjort mina läsa listor, men nu har jag insett att jag måste strukturera upp mitt läsande på nåt sätt och därför kör jag med mina "spaningar". I och med det har jag ju många små listor istället för en stor. Det blir många inlägg bara......


  Jag spanar vidare! :-)

  SvaraRadera
 3. Vilka bra länkar!

  Har du förresten sett nya förlaget Laurella & Wallin förlag? De ger ut sina första böcker i dagarna, två förföriska romaner om Rom och Palermo... mums! http://www.laurellawallin.se/

  SvaraRadera