måndag 16 maj 2011

Tematrio - Nordiska favoriter

Efter en helg med Eurovision och VM känns det lämpligt att fokusera på nordisk litteratur. Jag är inte bitter över att finnarna vann, nejdå inte alls. Suck... Berätta om favoriter från Norden - författare eller böcker! (Jadå, Sverige räknas också som tillhörigt Norden.)

1. De finska författare jag läst är tyvärr få till antalet, men bland dem finns en riktig storstjärna - Sofi Oksanen. Utrensning var med bland fjolårets favoriter. Romanen handlar om den unga Zara, som lockats till Europa och tvingats till prostitution och drogmissbruk. Hon lyckas fly och tar sig till en liten gård i Estland. På gården bor den gamla kvinnan Aliide, en kvinna med en smärtsam och brutal historia. Små småningom visar det sig att det finns ett samband mellan de båda kvinnorna. Det här är en grym, angelägen historia, berättad på ett unikt språk.

2. Antalet lästa islänningar är lika få som finnarna. Men även här finns en favoritförfattare - Jón Kalman Stefánsson. Sommarljus, ... och sen kommer natten är en berättelse om en liten by på Islands västkust. Denna lilla by rymmer allt som kännetecknar människan. Berättelsen är humoristisk, med en allvarlig underton och tilltalet är oerhört charmerande. Personbeskrivningarna är roliga och träffsäkra, skildringen av landsbygdens villkor är satirisk på snällt sätt.

3. Självklart har jag även en (egentligen flera) norska favoriter. En av dem jag tyckt mest om under de senaste åren är Per Petterson. Ut och stjäla hästar handlar om den 67-årige Trond som dragit sig undan från omvärlden och bosatt sig i en lite stuga i skogen. Han försöker bygga upp en ny tillvaro i lugn och ro, långt borta från livet som stadsbo och minnena av den avlidna hustrun. I byn träffar han dock en man från barndomen och hågkomster från en mycket speciell sommar, den sista sommaren med fadern, gör sig påminda. Berättelsen gestaltar människans ensamhet, barndomens obevekliga påverkan och kärleken till en far. Språket är vackert, stämningen lågmäld och melankolisk.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

PS Hade någon av er klarat Tematrion om jag valt Azerbajdzjan som tema?

6 kommentarer:

 1. Tackar ödmjukast för att du valde bort Azer... som jag inte ens kan stava till. Min trio kommer imorgon!

  SvaraRadera
 2. Jag känner allt mer att jag måste läsa Utrensning!

  SvaraRadera
 3. Om jag ska vara helt ärligt hade jag haft svårt att klarar den trion själv, Anna :-)

  Ja, det måste du absolut, Linnea!

  SvaraRadera
 4. Roligt! Jag tipsar om norsk barnlitter, jag. Har plockat rföam böcker jag inte ens visste att vi hade på jobbet och skyltar med och ger till barnen och lärarna.

  SvaraRadera
 5. Vilket roligt tema! Här har ni mina tips; http://boktagen.blogspot.com/2011/05/tematrio-nordiska-favoriter.html

  SvaraRadera
 6. Nu finns en trio hos mig. Välkommen in!

  SvaraRadera