måndag 2 maj 2011

Tematrio - Arbetarlitteratur

Igår firades första maj, därför vill jag idag uppmärksamma arbetarrörelsen och dess fantastiska författare. Berätta om tre minnesvärda arbetarromaner! Det går naturligtvis bra att välja andra typer av texter om ni så vill.

Martin Andersen Nexö - Ditte människobarn är det andra av författarens storverk (det första är Pelle Erövraren). Flickan Ditte överges av modern och uppfostras av sina morföräldrar. Livet är en ständig kamp och, trots en okuvlig optimism, är Ditte utsliten redan i unga år. Fantastisk, gripande skildring av ett hårt liv.

Elsie Johansson - Romanserien om Tåpelles skildrar fattigdom, hårda livs- och arbetsvillkor samt människans inneboende stolthet och strävan efter värdighet. Berättelsen kryper under huden på läsaren och väcker starka känslor. Nancy drömmer och frihet och kärlek, men drabbas av förödmjukelser och svek. Flickan ger dock aldrig upp, utan kämpar på för att förbättra sin och familjens livssituation. Elsie firade sin 80-årsdag igår - grattis!

Åsa Linderborg - Mig äger ingen är Åsas berättelse om hennes uppväxt med en ensamstående pappa, en ensamstående pappa med alkoholproblem. Romanen är en osentimental skildring av en torftig barndom och en kärleksförklaring till en pappa som gjorde sitt bästa, trots begränsningar i föräldraförmågan. Pappan Leif var den unga lokala fotbollsstjärnan, som gifte sig tidigt och började arbeta på fabriken, precis som hans far före honom. Men arbetet på en fabrik är nedbrytande, både fysiskt och själsligt. Och hur ska man hantera att både vara stolt över att vara en god arbetare och samtidigt hata arbetet?


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

4 kommentarer:

  1. Min trio är HÄR. Men det är inte bara romaner utan också novell- och diktsamlingar.

    SvaraRadera
  2. Intressant initiativ. Mitt bidrag finns nu i min blogg.

    SvaraRadera
  3. Den här trion satt hårt inne, men nu kom jag på en tredje bok.

    SvaraRadera
  4. Åh, vad jag gillar Mig äger ingen! Och Elsie Johanssons böcker också..! Kul tema!

    SvaraRadera