fredag 13 maj 2011

Älska Babel

Va? Har Lyran tänkt sig att recensera Babel? Nej då, ta det lugnt, Babel kan jag inte recensera - bara älska. Babel är så otroligt bra, det är veckans nödvändiga andrum. Ikväll var det dessutom extra bra (har ni missat det kan ni se det här) det handlade om min nya favoritförfattare Nicole Krauss och om revolutionen i Egypten. Nicole Krauss var naturligtvis intressant, men i ärlighetens namn är jag mer intresserad av hennes böcker än av henne. Och så är det oftast för mig, jag vill sällan veta särskilt mycket om författarna, det stör mitt läsande. Lite annorlunda är det dock med Nawal El Saadawi, hon är något av en idol. Jag beundrar inte bara hennes skrivande, utan även hennes otroliga mod. Hon intresserar mig som människa. Därför blir jag lite fånigt suckande, dyrkande när hon dyker upp i studion för att berätta vilka de verkliga revolutionshjältarna är. Dessutom är det naturligtvis fascinerande att se hur Nawal och hennes lika (mer?) berömda kollega Alaa Al-Aswany deltar i kampen för demokrati, mot förtryck.

Här är lite länkar för den som vill läsa mer om Nicole Krauss, Nawal El Saadawi, Alaa al-Aswany. Jag vill absolut rekommendera er att läsa Kärlekens historia av Nicole Krauss och Den stulna romanen av Nawal El Saadawi. Yacoubians hus av Alaa Al-Aswany tycker jag nog att ni kan hoppa över.

3 kommentarer:

  1. Vad sympatisk Krauss verkade! Ska precis börja med Kärlekens historia i vår bokcirkel.

    SvaraRadera
  2. Åh, den är alldeles underbar...

    SvaraRadera
  3. Jag såg Babels hus och gör så varje vecka. Ska nog läsa en bok av Krauss vid då jag avslutat Bokresan för maj.

    SvaraRadera