söndag 1 maj 2011

Jorden Runt 3 - Australien/Oceanien

Dags att fara vidare, månadens resstopp gör vi i Australien och Nya Zealand. Hoppas att ni hittar en bok/böcker som passar er smak. Nedan finns korta beskrivningar av böckerna, de är som vanligt lånade från förlagen och bokhandeln.


Mot ännu en sommar av Janet Frame (Nya Zealand)

Efter framgången med trilogin En ängel vid mitt bord kommer nu ytterligare en självbiografisk roman - så privat att författaren avböjde publicering av denna under sin livstid. Mot ännu en sommar tillkom 1963 i samband med att Janet Frame, liksom bokens protagonist Grace, tog ett avbrott från ett av sina stora romanprojekt. Graces tankar kretsar kring hennes rotlösa liv som författare, tärande prestationskrav och förlamande sociala konventioner. Då hon har svårt att slå sig till ro i sin bostad i London ger hon sig av på en resa. Det blir lika mycket en resa i Graces inre; en värld som utmärks av landsflykt och hemlängtan, liksom känslan av att inte höra hemma någonstans. Det att ständigt befinna sig på flykt.


Oscar & Lucinda av Peter Carey (Australien)

I Oscar & Lucinda har Peter Carey - idag en av Australiens främsta författare - skapat ett av litteraturens originellaste kärlekspar. Oscar är lågkyrklig präst som under studietiden i det viktorianska Oxford grips av ett oemotståndligt begär för spel. Lucinda är en tonårig arvtagerska och kvinnosakskvinna, som beslutar sig för att satsa sin förmögenhet i glastillverkning. Även Lucinda är en passionerad spelare. De möts på ett fartyg destinerat till Australien - han för att få sin första församling - hon för att återvända till hemlandet och bli industriledare. De förenas i ett brinnande begär till varandra och för hasardspel - ett dubbelt begär som utmanar det viktorianska samhället, så att skandalen blir oundviklig.

Peter Carey ger med en dickensk berättarglädje en levande skildring av det senviktorianska livet i kolonierna och de färgstarka människorna som levde där.


Pojken i soffan av Sonya Hartnett (Australien)

Sonya Hartnetts nya roman är en stark och vacker berättelse om kärlek, förlust och försoning. Det är en saga om sökandet efter svar, om det vackra, det hemska och det sorgliga. Och allt det magiska däremellan. Den unga Matilda (Maddy) växer upp med den ständiga känslan att inte passa in, hon drar sig undan med sina tankar och funderingar samtidigt som hon längtar efter något annat. Tills en dag, då hon träffar den gåtfulla Feather. Han förändrar hennes liv för all framtid. Äntligen känner Maddy ett hemmahörande, men Feather visar sig längta efter något annat. Något som hon inte kan ge honom. The Ghost’s Child är en bok för alla som önskar en stark läsupplevelse, ung som gammal.

Sonya Hartnett tilldelades år 2008 Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne med motiveringen: "Sonya Hartnett är en av den moderna tonårsromanens främsta förnyare. Med psykologiskt djup och ett under ytan vibrerande raseri skildrar hon ungas villkor utan att väja för livets mörka sidor. Detta gör hon med språklig virtuositet och lysande berättarförmåga: hennes verk blir en kraftkälla."

3 kommentarer:

 1. Tack för att du för oss vidare på den här spännande bokresan!
  Jag tjuvstartade i påskveckan med Oscar & Lucinda, eftersom jag satt i ett hus som kattvakt och hade läst förr månadens bok snabbt.
  Jag läser den på Engelska, deras pocketböcker är billiga o det var svårt att hitta på bibblan.
  Trevlig 1:a Maj!

  SvaraRadera
 2. Skoj blir det att resa vidare!

  SvaraRadera
 3. Intressanta böcker!
  Jag har läst och recenserat Pojken i soffan av Sonya Harnett: http://havsdjupens-sal.blogspot.com/2011/05/sonya-harnett-pojken-i-soffan.html

  Jag har även läst Janet Frames bok, recension kommer framöver på min blogg.

  Tack så mycket för flera fina bokbekantskaper!

  SvaraRadera