onsdag 4 maj 2011

Månadssummering - Januari 11

Blandad litteratur med många riktigt bra inslag läste jag i januari.


Den sista striden av C S Lewis

I landet Narnia har en häxa tagit makten och förklarat evig vinter. Här finns talande djur, kentaurer, jättar och fauner. Till Narnia kom de fyra syskonen Pevensie och med hjälp av det goda lejonet Aslans lyckas de besegra den onda häxan. Varje gång människorna kommer tillbaks till Narnia står de inför nya spännande äventyr. Del sju.


Hetta av Ian McEwean

Den nobelprisade forskaren Michael Beard försöker, mellan alla sina kvinnoaffärer, vinna ära genom att utveckla en teknik som utvinner energi ut vatten. Hetta är en oerhört underhållande, satirik berättelse om en arrogant, osympatisk man som totalt saknar självinsikt. Ändå känner man ibland igen sig i hans sätta att tänka och handla...


Under lejonets blick av Maaza Mengiste

En klassik episk berättelse om en familj, vars medlemmar väljer olika strategier för att bestå i en värld som håller på att gå under. Centralgestalter är Hailu och hans familj, men vi får även ta del av den unge soldaten Mickeys första möte med det brutala våldet och vi får följa kejsare Haile Selassies tankar och upplevelser under de sista dagarna i hans liv.


En kvinnlig konsult på uppdrag i Angola av Ann-Catrin Malmlöf

"Vem bryr sig om kundvård när det är krig?" Gerd reser till Angola för att sprida kunskap om bästa sättet att behandla och behålla sina telekomkunder. I boken skildras detaljerat hur arbetet på plats går till. Tyvärr saknas reflektioner kring västerländska företags roll i tredje världen.


Här av Wisława Szymborska

Här är ett till formatet tunn diktsamling, den innehåller 19 dikter av olika längd. Ibland refererar författaren till "den stora konsten och litteraturen" ibland skriver hon om vardagens klimpsoppa med fläsksvål. Szymborskas dikter är lättlästa, men de innehåller en hel del livsvisdom, den sortens visdom som inte gör sig märkvärdig.


Ingen konst av Péter Esterházy

I Ingen konst berättar författaren om sin uppväxt i ett Ungern som präglas att kommunistdiktaturens skräckvälde och nationens stolthet - fotbollen. Sammantaget är detta en krävande text, med vindlande långa meningar och abrupta associationskasen, en burlesk historia och ett ömsint porträtt av en mycket speciell kvinna.


Hon älskade av Helena Henschen

Signe dör 1969. I hennes testamente finner man önskan att det på gravstenen ska stå: Hon älskade. Romanen handlar om författarens farmor Signe Thiel, född 1885 och dotter till en känd bankir och konstmecenat. Signe revolterar mot det borgerliga livet, hon engagerar sig i motståndsrörelsen under kriget och hon låter kärleken styra.


En gåtfull vänskap av Yoko Ogawa

En ung hushållerska får en ny klient, en ensamstående doktor som redan missnöjt bytt ut ett flertal hushållerskor. Doktorn är en pensionerad matematiker, som lider av en mycket ovanlig minnesstörning. Mellan doktorn, hushållerskan och hennes som växer en udda vänskap fram, en vänskap som bygger på siffror och baseball.


En munter begravning av Ljudmila Ulitskaja

Den ryskjudiske immigranten och konstnären Alik ligger för döden i en ångande varm lägenhet på Manhattan. Han vänner och älskarinnor samlas runt honom för att dela hans sista tid i livet. Det här är en munter, vemodig berättelse om kärlekens obetvingliga styrka, om livets oförutsägbarhet och dödens oundviklighet.


Hennes mjukaste röst av Bengt Ohlsson

Karen vaknar upp i en sjukhussäng efter att ha råkat ut för en bilolycka. Hon har dessförinnan blivit övergiven av en man. Via tillbakablickar framträder en kvinna som alltid längtat efter kärlek, längtat i så hög grad att hon inte haft nog med kärlek och omtanke att ge sina barn. Ett mycket nyanserat porträtt av en kvinna som tyvärr mest irriterar mig.


Den ovillige fundamentalisten av Mohsin Hamid

Den unge pakistaniern Changez kom till USA som en mönsterimmigrant: elituniversitet, prestigejobb på Manhattan, en älskad flickvän och eleganta vänner. Hans identitet är dock byggt på lös grund, situationen i hemlandet är orolig och efter attentatet den elfte september förändras allt. Fantastisk framställning i monologform.


Konstsilkesflickan av Irmgard Keun

Doris är trött på att arbeta. Hon drömmer om att bli stjärna eller att finna den stora Kärleken. Med en i all hast stulen päls rymmer hon hemifrån för att finna sin lycka i storstaden Berlin. Hennes drömmar om att finna kärlek, lycka och rikedom krossas dock snabbt. Fantastisk roman, skriven i ett andetag om den naiva, kärlekslängtande Doris.


The Night Bookmobile av Audrey Niffenegger

Efter att ha grälat med sin pojkvän, beger sig Alexandra ut på stan mitt i natten. Hon hittar en mystisk bokbuss och det visar sig att bokbussen innehåller alla böcker hon någonsin läst, inklusive hennes dagbok. När hon ska besöka bokbussen nästa gång är den försvunnen. En mycket mörk berättelse gestaltad i naiva illustrationer.

2 kommentarer:

  1. Jag vill verkligen läsa Hetta. Tack för påminnelsen! :) Hade nästan glömt bort Ian McEwan, trots att det inte var så himla länge sedan jag läste hans Lördag.

    SvaraRadera
  2. Hetta är helt klart en bok jag rekommenderar :-)

    SvaraRadera