tisdag 17 maj 2011

Skolstart

Igår besökte vi skolan och träffade fröken för första gången. Det är ju otroligt nog så att dottern ska börja skolan till hösten. Var tog småbarnsåren vägen egentligen? Har tidstjuvarna varit framme? I vilket fall väcktes funderingar hos mig kring böcker med börja skolan-tema. Men jag kan inte komma på några. Eller jo, ett par kan jag komma på, Viveka Lärns böcker om Mimmi. Men det första boken om Mimmi, Monstret i skåpet finns bara som ljudbok. Annars hade jag gärna köpt både den och En ettas dagbok. Nu får vi väl besöka biblioteket i stället. Åter således till min fundering, kan ni ge tips på böcker om barn (eller andra varelser) som börjar skolan?

9 kommentarer:

 1. Sune börjar skolan. Jag har dock inte själv läst den så jag vet inte hur den är.

  SvaraRadera
 2. Jag tänkte också spontant på Mimmi-böckerna. (Monstret i skåpet utspelar sig väl förresten under sista förskoleåret, dvs lekis som det hette på min och Mimmis tid). Sen tänkte jag liksom BokMamma på Sune, och den tycker jag nog inte så mycket om som vuxen, men en 6-7-åring uppskattar den nog. En av Jacobsson/Olssons tidiga böcker i alla fall.

  Det finns ju också lite skola i t ex Bullerbyn och i Vita stenen, men de barnen börjar väl inte skolan riktigt. (Och skolskildringar - mer eller mindre lyckade - finns det ju lite varstans.)

  Hm, jag har minst ett par böcker i bakhuvudet som jag inte kommer på nu, känner jag, men hoppas på att bli påmind om dem av andra. Och kanske få nåt tips på nån bok som är skriven efter 1982.

  Hej förresten, long time no see. :-)

  SvaraRadera
 3. Här tänker jag suga i mig av alla tips som trillar in (hoppas det kommer många!). Själv tänkte jag också spontant på Mimmi men sen tror jag att det ska finnas en Alfons-bok på börja skolan-temat också men jag minns inte vad den heter.

  SvaraRadera
 4. Jag minns att jag alskade Sundebockerna nar jag var i den aldern, sa mycket spannande - sa mycket laskigt (som sexorna!). Bertbockerna gillade jag med, men om jag inte minns fel sa ar han aldre...mer for 10-11 aringar. Mimmibockera var ocksa valdigt bra, favorit nar det kom till hoglasning.

  SvaraRadera
 5. Sune får vi lov att kolla på och Mimmi-böckerna får vi låna. Det verkar inte som om utbudet är så stort, konstigt nog.

  SvaraRadera
 6. Vi har läst några i serien om 1B av Helena Bross. De funkar dessutom bra att läsa själv sedan då det blir aktuellt.

  SvaraRadera
 7. Åh, men Alfonsboken där Alfons börjar skolan har vi. Den är jättebra. Talar en massa om hur nervös man är innan och så. Den heter typ Alfons och odjuret (det finns flera böcker med odjur och monster med Alfons, men jag är nästan säker på att denna är den rätta).

  SvaraRadera
 8. Böckerna om Tsatsiki är också en trevlig läsning. Den första heter "Tsatsiki och morsan". Barnen älskar Tsatsiki!

  SvaraRadera
 9. Kolla in de första böckerna om Eddie av Viveca Sundvall: Eddie och Maxon Jaxon resp En barkbåt till Eddie. Eddie är en bifigur i de sena Mimmi-böckerna, men får sen en egen liten serie. I vår familj har vi gilat Eddie-böckerna bättre än de om Mimmi.

  Men Sune? Nä, usch! De böckerna är fyllda av sunkiga klichéer och stereotyper. Ingen förlust om du hoppar över dem! :-)

  SvaraRadera