måndag 20 september 2010

Månadssummering - Augusti 10

Hundar, Afrika och barn med funktionsnedsättningar präglade denna månads läsning.


Damen med hunden av Anton Tjechov.

Den medelålders kvinnokarlen Gurov är på semester i Jalta och träffar där en ung dam med en hund. Gurov och den unga Anna inleder en kärleksaffär, trots att de båda är gifta. Att skiljas från varandra och återgå till den vanliga tillvaron blir inte så lätt som Gurov trott. Han söker upp Anna igen och de återupptar sin relation. Vemodigt och vackert om en oväntad kärleksupplevelse.


Yacoubians hus av Alaa al-Aswany.

Yacoubians hus är en myllrande, spretig berättelse om ett hus och dess invånare. Boken skildrar på ett realistiskt sätt ett korrumperat samhälle, ett land i sönderfall. Personbeskrivningarna är dock mycket torftiga och har nästan uteslutande fokus på utseende och sexualitet. Människorna i denna roman har endast ett fåtal intressen, de vill äga och de vill ligga.


Den stulna romanen av Nawal El Saadawi.

Här möter vi kvinnor i alla dess skepnader, starka, förtryckta, upproriska. Berättelsen skrider långsamt framåt, byter fokus, tidsperspektiv och interfolieras av drömliknande sekvenser. Språket är vackert, poetiskt, uttrycksfullt, det är en ren njutning att läsa denna text. Samtidigt rymmer romanen en intressant skildring av ett Egypten statt i förändring, av ett samhälle i kaos.


Den hemliga trädgården av Francis Hodgson Burnett.

Mary lever ett privilegierat liv tillsammans med sina föräldrar i Indien. Flickan skäms bort materiellt, men får inte mycket kärlek av de frånvarande föräldrarna. När de dör i en koleraepidemi skickas Mary till sin förmyndare i England. Här får hon uppleva vänskap och äventyr i en hemlig trädgård, vilket leder till att hela hennes liv förändras. Klassiker för barn i ålder 9-12.


Lark & Termite av Jayne Anne Phillips.

En ung man dödas i krigets Korea, samtidigt som hans son föds med en omfattande funktionsnedsättning i USA. I skärningspunkten mellan liv och död får fadern och sonen kontakt. Författarens osentimentala skildring av ett hårt vardagsliv, kombinerat med närmast magiska, symboliska inslag i gränslandet mellan liv och död, gör läsningen av denna bok till en av årets höjdpunkter.


Hunden av Kerstin Ekman.

Hunden är en poetisk, dröjande berättelse om en valp som råkar komma bort från sin mamma och husse. Den grå växer upp i skogen och får leva på det naturen erbjuder. Denna korta berättelse innehåller oerhört detaljerade naturskildringar och en underbar gestaltning av hur ett djur upplever världen. Vemodigt och ljuvligt vackert, en berättelse som engagerar.

2 kommentarer:

  1. Jag tycker "Den hemliga trädgården" är en sån fin och bra barnbok =) Bra historia. Alltid trevligt med lyckliga slut.

    SvaraRadera
  2. Ja, vissa böcker måste ha ett lyckligt slut :-)

    SvaraRadera