måndag 6 september 2010

Tematrio - Tunnisar

Alla böcker håller inte tegelstensformat, det finns mycket bra av det tunnare formatet också. Inspirerad av Kerstin Ekmans Hunden handlar således veckans tematrio om "tunnisar". Berätta om tre minnesvärda tunnisar (kortromaner, långnoveller c:a 100-150 sidor)!

1. Hunden av Kerstin Ekman är en poetisk, vacker berättelse om en valp som råkar komma bort från sin mamma och husse. Hunden växer upp i skogen och får leva på det naturen erbjuder. Oerhört vackra naturskildringar och en underbar gestaltning av hur ett djur upplever världen.

2. I Förvandlingen av Franz Kafka vaknar Gregor Samsa en morgon och upptäcker att han förvandlats till en insekt. Huvudpersonen och läsaren fångas omedelbart i en surrealistisk drömkänsla, där man inte vet vad som är verkligt. Den absurda berättelsen framförs i lättläst, saklig ton. Detta är en fantastisk novell om människans utsatthet, familjens sammanbrott och om samhällelig stigmatisering.

3. Första delen i trilogin om familjen Löwensköld, Löwensköldska ringen, av Selma Lagerlöf är en tunn, men mycket stämningsfull, ödesmättad berättelse. Den ring general Löwensköld fick av konung Karl XII begravs med honom, men stjäls senare ut graven av en fattig bonde. Därefter vilar en förbannelse över ringen, som drar olycka över alla som har den i sin ägo. Värmländsk gotik.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

17 kommentarer:

 1. Jag bidrar här:

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/2010/09/tatt-och-tunt.html

  Du har hittat i fina exempel själv, tycker jag, förresten. Förvandlingen är ett väldigt bra exempel. Och Löwensköldska behöver jag väl knappt nämna?

  Jag har inte läst just Hunden, men Ekman är alltid väldigt bra, det är min erfarenhet (men det är väldigt krävande att läsa henne, så en tunnis av henne är bra. Jag har flera Ekman-böcker i bokhyllan som jag drar mig lite för att ge mig på, för att de är tjocka...)

  SvaraRadera
 2. även jag är klar, men mina tunnisar blev böcker med mindre än 200 sidor

  SvaraRadera
 3. Jag är på. Löwensköldska ringen finns med även på min lista.

  http://afractionoftheweb.blogspot.com/2010/09/tematrio-tunnisar.html

  SvaraRadera
 4. Hunden är det bästa av Ekman jag läst.

  SvaraRadera
 5. Här kommer mina tunnisar! http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.com/2010/09/tematrio-tunnisar.html

  SvaraRadera
 6. Mina tunnisar ligger ute. Det blev några gamla godingar från förr.

  SvaraRadera
 7. Jag hittade också 3!

  http://www.ooofbok.se/2010/09/tematrio-tunnisar/

  SvaraRadera
 8. Nu finns en trio hos mig också. Löwensköldska ringen hade förstås platsat hos mig också men jag valde bort den eftersom den redan var uppmärksammad :)

  SvaraRadera
 9. Här är min trio: http://gothique.blogg.se/2010/september/tematrio-tunnisar.html

  SvaraRadera
 10. Så här lite senare kommer min trio.

  SvaraRadera
 11. Åh, Hunden tyckte jag så mycket om!

  http://0glorybox0.blogspot.com/2010/09/tematrio-tunnisar.html

  SvaraRadera
 12. Här finns en tunn trio: http://www.enligto.se/2010/09/09/tematrio-tunnisar/

  SvaraRadera
 13. Tre små bra kan man få tips om hos mig: http://tassande.blogspot.com/2010/09/ett-kort-inlagg-efter-langt-uppehall.html

  SvaraRadera
 14. Åh, jag vill också vara med! Kom faktiskt på tre tunnisr som jag verkligen rekommenderar till alla typ. Finns att titta på om ngn är intresserad. Jag måste läsa om "Förvandlingen", jag minns den knappt men det är uppenbart att många verkligen gillar den.

  SvaraRadera
 15. http://frokenchristina.blogspot.com/2010/09/tematrio-tunnisar.html

  SvaraRadera
 16. Jag försökte göra den här tematrion, man jag kunde faktiskt inte hitta tre tunnisar som jag ville skriva om. Det skulle vara vissa klassiker då, som t.ex. A Christmas Carol och Dr. Jeyll and Mr. Hyde.

  SvaraRadera