fredag 17 september 2010

Bokgeografi - Ryssland

Mer Bokgeografi från Enligt O. Denna vecka vill hon att vi besvara följande frågor/uppmaningar:

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Ryssland eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Få romaner kan mäta sig med Lolita av Vladimir Nabokov. Romanen innehåller ett fantastiskt inträngande porträtt av en pedofil, den skildrar ohyggliga händelser och den är skriven på ett underbart vackert språk.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Ryssland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Boris Pasternak fick Nobelpriset 1958, med motiveringen "för hans betydande insats såväl inom den samtida lyriken som på den stora ryska berättartraditionens område". Han är framför allt känd för romanen Doktor Zjivago som skildrar komplicerad kärlek under första hälften av 1900-talet med revolutionen och första världskriget som bakgrund.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Ryssland, som du inte läst, men är nyfiken på.
Bland alla stora ryska författare utgör kvinnorna en försvinnande liten minoritet. I bokhyllan står dock en roman av Ljudmila Ulitskaja - En munter begravning - och väntar på att bli läst. Om En munter begravning kan man på förlaget läsa att den "speglar komplexa tankar och känslor om liv och död, kärlek och saknad, hemland och exil." Intressant, tycker jag.

2 kommentarer:

  1. Doktor Zjivago tillhör "böckerjagintevetomjagläst" så den borde jag definitivt läsa (om?)En munter begravning är jag också nyfiken på och Lolita skulle jag gärna läst om den inte verkat så grymt otäck.

    SvaraRadera
  2. Lolita är faktiskt inte otäck, den är underbar. Det är just det som är otäckt...

    SvaraRadera