torsdag 9 september 2010

Bokgeografi - Island

Mer Bokgeografi från Enligt O. Denna vecka vill hon att vi besvara följande mycket svåra frågor/uppmaningar:

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig på Island eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Sommarljus, ... och sen kommer natten är en berättelse om en liten by på Islands västkust. Berättelsen är humoristisk, har en allvarlig underton, och tilltalet är charmerande. Personbeskrivningarna är roliga och träffsäkra, och skildringen av landsbygdens villkor är satirisk på ett snällt vis.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Island. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Arnaldur Indriðasons deckare utspelar sig både i Reykjavik och på isländska landsbygden. Vi får ta del av huvudpersonen Erlendurs besatthet av försvunna personer, en besatthet som grundar sig i att hans lillebror försvann under en snöstorm. Indriðason skriver intelligenta deckare som innehåller mer gåtor än våld. Rekommenderas.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Island, som du inte läst, men är nyfiken på.
Eftersom jag läst så få finns det självklart författare jag borde vara nyfiken på - problemet är att jag inte känner till dem. Så jag väljer den jag ändå känner till, Halldór Laxness. Svenska Akademiens motivering för att tilldela honom Nobelpriset var följande: "För hans målande epik, som förnyat den stora isländska berättarkonsten". Det låter lockande.

2 kommentarer:

  1. Laxness vill jag också läsa om inte annat för att kunna kryssa för ännu en nobelpristagare.

    SvaraRadera