tisdag 7 september 2010

Mamma Mu städar

Mamma Mu städar, text av Jujja och Tomas Wieslander, illustrationer av Sven Nordqvist, utgiven av Natur & Kultur.

När våren äntligen kommer plockar Mamma Mu vitsippor och städar sin lagård. Den besökande Kråkan tycker dock att Mamma Mu städar dåligt. Mamma Mu försöker få Kråkan att titta på det hon gjort, i stället för att fokusera på allt hon inte gjort, med det resonemanget övergår hans horisont. Kråkan flyger hem för att städa i kråkboet i stället. När han lagt allt i en stor hög, och varit noga med att lägga allt överst, flyger han tillbaks till Mamma Mu, för att hjälpa henne att städa i lagårn. Kråkans städmetoder innehåller dock inte så mycket grovarbete, i stället släcker han ljuset och sprutmålar allt i lagårn vitt. Korna uppskattar inte alls hans hjälpinsatser.

Mamma Mu-böckerna innehåller alltid en mängd tokroliga, underfundiga moment och det finns gott om dem i Mamma Mu städar. Kråkans bristfälliga översittarlogik faller alltid samman inför Mamma Mus sunda bondförnuft. Det roliga är att han aldrig själv förstår detta.

Texten i Mamma Mu städar är lättläst och många gånger skriven med glimten i ögat. Som högläsare har jag ibland svårt att hålla mig för skratt. Illustrationerna av Sven Nordqvist är färgglada, uttrycksfulla och oerhört roliga.

Dottern tycker mycket om alla Mamma Mu-böckerna, det roligaste i just denna bok är att Kråkan sprutmålar alla korna vita. Mamma Mu städar rekommenderas till förskolebarn i ålder 3-6 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar