torsdag 2 september 2010

Aktuella Afrika

Förlagen ger påpassligt ut afrikansk litteratur så här strax innan Bokmässan. Det gör mig glad :-)


Tre starka kvinnor av Marie Ndiaye: Juristen Norah reser från sitt hem i Paris för att återförenas med sin egocentriske och maktfullkomlige far i Senegal men möts av en nedbruten man som desperat behöver hennes hjälp. Fanta lämnar Dakar och sitt jobb som lärare och flyttar med sin son och man till Frankrike efter att maken blivit avstängd från sitt arbete. Den unga änkan Khady har efter sin mans död helt slutit sig inom sig själv, och då familjen avvisar henne påbörjar hon en lång och plågsam resa över havet för att ta sig till Europa. På olika sätt kämpar de tre kvinnorna för att behålla sin värdighet och tillsammans utgör deras öden en berättelse om maktförhållandena mellan individ och samhälle, man och kvinna, Europa och Afrika som får läsaren att fundera över sin egen plats i världen och tillvaron. Marie NDiaye är en av den franska samtidslitteraturens mest lyskraftiga namn och Tre starka kvinnor är hennes stora internationella genombrott.

I Min mamma berättar Tahar Ben Jelloun den djupt rörande historien om sin mors sista tid i livet. På grund av hennes begynnande demens blir deras sista samvaro smått kaotisk. Hon tycks ibland befinna sig i en annan tid och Tahar får reda på händelser ur sin familjs historia som han inte tidigare kände till. Tahar Ben Jelloun föddes 1944 i Marocko men bor numera i Paris. Han betraktas som en av de riktigt stora franskspråkiga författarna. Hans böcker finns översatta till ett tjugotal språk och tolv av hans romaner är översatta till svenska.

Pojken på andra sidan av Irene Sabatini: Den svarta flickan Lindiwe vaknar en natt av att det brinner i huset bredvid. Polisen kommer till platsen och arresterar en vit pojke, Ian, för att ha satt eld på sin styvmamma. Pojken på andra sidan utspelas i Zimbabwe från de oroliga åren vid självständigheten fram till i dag. I takt med att makten mellan vita och svarta i Zimbabwe förskjuts så ändras förutsättningarna för Ian och Lindiwe. Lindiwe får möjlighet att studera, och förälskar sig i en fransk läkare. Men hon kan inte glömma Ian och återkommer hela tiden till samma fråga: Vad var det egentligen som hände den natten då Ians styvmamma sattes i brand?

3 kommentarer:

 1. dom låter intressanta alla tre.
  Tack för tipset.
  Ha det gott:)

  SvaraRadera
 2. Det blir att beställa på bibblan genast! Tack för tipsen.

  SvaraRadera
 3. Dessa böcker verkr väldigt spännande. De läggs på önskelistan genast. Tack för tipset!

  SvaraRadera