onsdag 1 september 2010

Jorden Runt 2 - Sydamerika

Äntligen är det dags att fara vidare! Planerade stopp i Syd- och Mellanamerika görs i Brasilien, Chile och Mexico. Hoppas ni hittar en något som passar er smak. Nedan finns korta beskrivningar, de är som vanligt lånade från förlagen och bokhandeln.

Stjärnans ögonblick av Clarice Lispector (Brasilien)

Macabéa lever ett innehållslöst liv i Rio de Janeiro. Hon har precis blivit uppsagd från sitt arbete som maskinskriverska, men får vara kvar då chefen tycker synd om henne. Efter ett blekt och tafatt förhållande med "metallurgen" Olímpico de Jesus, som överger Macabéa för hennes arbetskamrat, beslutar hon sig för att uppsöka en spådam. Sierskan förutspår Macabéa en strålande framtid. Clarice Lispector (1920-1977) räknas idag till en av de största samtidsförfattarna.


Andarnas hus av Isabel Allende (Chile)

Isabel Allende flydde efter militärkuppen 1973 från Chile. I exil skrev hon den stora romanen Andarnas hus, en berättelse i den latinamerikanska traditionen, fylld av berättarglädje och burlesk humor. Den enda roman i denna tradition som skrivits av en kvinnlig författare. Andarnas hus är en bred krönika över Chiles utveckling i det tjugonde århundradet, speglad i historien om en stor och märklig familjs öden. Det är på en och samma gång en färgrik ordfresk och en dramatisk berättelse som samlat miljoner läsare i den gamla och nya världen.


Den sista läsaren av David Toscana (Mexico)

En dag hittar Remigio en flicka i sin brunn. Hon är ung, söt och död. Remigio berättar om sitt fynd för sin pappa Lucio, Icamoles bibliotekarie. Lucio ägnar dagarna åt att läsa nyinkomna böcker för att bestämma vilka som förtjänar sin plats i hyllorna och vilka som ska slängas till kackerlackorna. Polisen inleder efterforskningar och får oväntad hjälp av Lucio. Lösningen tycks finnas i bibliotekets böcker.

10 kommentarer:

 1. Intressant val av böcker! Andarnas hus läste jag när jag var yngre och gillade my. Kanske var den eller Allendes Eva Luna mitt första möte med latinam litteratur? Och Den sista läsaren är riktigt bra och udda!
  Lispector har jag en oläst hemma av, kanske är det denna?

  Hoppas ni får en skön resa! Jag har avstått denna gång, men börjar känna mig sugen på utmaningar..

  SvaraRadera
 2. Har legat lågt m bloggläsningen ett tag - men nu ser jag ju den fina profilbilden också! Vinkevink till er!

  SvaraRadera
 3. *vink* Vi får väl se hur länge jag klarar vara mig själv, det känns ovant ;-)

  SvaraRadera
 4. Jag hoppar på resan här. Andarnas hus står i bokhyllan och väntar på mig.

  SvaraRadera
 5. Tjuvstartade lite med Andarnas hus under semester. På sidan 17 var jag alldeles fast och alldeles, alldeles lyrisk! Så underbar bok!

  SvaraRadera
 6. Jag hoppar på igen! Jag har lånat David Toscanas "Den sista läsaren" och håller på att läsa den nu.

  SvaraRadera
 7. Toscana läste jag 2009, kunde inte vänta!

  Och nu, vid läsning av bok nr 2, kan jag bara konstatera att du gjort det igen Lyran! Hittat en helt fantastisk bok och en fantastisk författare! Om Clarice Lispector levt idag hade hon varit min kandidat till Nobelpriset helt klart!

  Här har jag samlat min två septemberböcker
  http://violensboksida.bloggplatsen.se/kategori/41661-jordenrunt-sydamerika-vastindien-10/

  men OBS Toscanas bok avslöjar jag lite väl mycket om.......vilket jag även varnar för iofs!

  SvaraRadera
 8. Lispector eller Bolaño skulle varit mina kandidater till det finaste priset.

  SvaraRadera