söndag 19 september 2010

Jerka 8

Veckans bokbloggsjerka handlar om filmatiseringar och frågan lyder:

VILKEN ÄR DEN BÄSTA RESPEKTIVE DEN SÄMSTA FILMATISERINGEN DU NÅGONSIN HAR SETT? MOTIVERA GÄRNA VAD SOM VAR BRA RESPEKTIVE DÅLIGT!

På frågan om bästa filmatiseringen svarar jag som vanligt Borta med vinden av Margaret Mitchell. Alla har väl sett filmen om den egensinniga Scarlett O'Hara, aristokraten Ashley Wilkes och charmören Rhett Butler. Detta är en storslagen film/roman om inbördeskriget i Amerika, om svåra livsvillkor, obändig livsvilja och våldsam passion. Boken skildrar detaljerat soldaternas och de civilas umbäranden, ibland i så hög grad att man tycker sig kunna känna blodstanken och krutröken. Jag tycker att både boken och filmen är mycket bra. Ska sanningen fram är det nog Clark Gable som gör att jag föredrar filmen. Repliken "Frankly, my dear, I don't give a damn" är legendarisk, men finns inte i romanen.

Däremot är jag inte förtjust i filmatiseringen av Sagan om ringen-trilogin av J.R.R. Tolkien, fastän den till stora delar är bra. Bra är t ex det mesta i första filmen, skådespeleriet och framför allt Aragorn ;-) Men att inte ha med Tom Bombadill (dvs Gud) i första filmen och att lägga till en massa ovidkommande romantik i de senare störde mig rejält. Den här berättelsen kan inte förbättras!

Klicka er nu vidare och läs om läs vad de andra bokbloggarna jerkar om.

4 kommentarer:

 1. Jag håller med om LotR-filmatiseringarna: första filmen är bra, men sedan verkar filmmakarna ha tröttnat. :-S

  SvaraRadera
 2. Åh, det var ungefär hundra år sedan jag såg Borta med vinden. Med tanke på din målande och utförliga beskrivning antar jag att du har sett den fler än en gång, eller?

  Sagan om ringen har jag inte sett och ämnar inte göra det heller. Första boken läste jag ungefär 100 sidor ur innan jag gav upp och allt sedan dess har jag känt ett stort "nej tack" till allt vad denna triologi heter.

  SvaraRadera
 3. Jag har tappat räkning på hur många ggr jag sett Rhett & Scarlett :-)

  Nya översättningen av Ringen-trilogin är mycket mer lättläst.

  SvaraRadera