söndag 12 september 2010

Lark & Termite

Lark & Termite av Jayne Anne Phillips, utgiven av Forum, 2010.

Korpral Robert Leavitt dödas av de egna i krigets kaos i Korea. Han försöker lotsa civilbefolkningen i säkerhet och då han skadas tas han om hand av en ung flicka som bär sin blinde bror på ryggen. Samtidigt som Leavitt ligger och dör i en järnvägstunnel föds hans son Termite i USA. Pojken föds med en komplicerad funktionsnedsättning, ryggmärgsbråk och hydrocephalus. I skärningspunkten mellan liv och död får fadern och sonen kontakt. Termite växer upp hos sin moster Nonie på landsbygden i West Virginia. Nonie har även fostrat Termites halvsyster Lark, som nu tar stor del av ansvarat för Termite. När den lilla staden drabbas av en översvämning kommer många familjehemligheter fram i ljuset.

Lark & Termite är en svår roman att recensera. Att försöka beskriva handlingen låter sig inte riktigt göras, berättelsen innehåller så mycket mer än det som sker på ytan. Vi får ta del av handlingen genom flera olika röster och tidsperspektiv. Romanen inleds med ett avsnitt från krigsutbrottet i Korea, därefter växlar perspektivet mellan Larks, Nonies och Termites upplevelser i slutet av 1950-talet och insprängda avsnitt från Korea. Först i slutet möter vi Larks och Termites mor Lola och får ta del av hennes berättelse. Rent berättartekniskt är således Lark & Termite ett komplicerat bygge, som är ganska krävande att läsa.

Författaren skildrar krigets fasor på ett sätt som känns oerhört autentiskt. Här finns kaosartade sinnesintryck blandade med drömliknande sekvenser då Leavitt upplever sitt tidigare liv och sonens födelse. I romanens nu-tid berättar Lark om sin vardag på ett osentimentalt sätt, hennes liv handlar till stor del om att ta hand om brodern. Då Nonie berättar får vi se glimtar av hennes uppväxt och barnens mor, Lola. Här finns en mörk tyngd i berättandet. Termites upplevelse av världen skildras på ett mycket inkännande sätt, pojken förkärlek för blå fladdrande band dominerar och hans kommunikation ges en musikalisk prägel. Människorna säger att Termite inte förstår något, men Lark (och författaren) vet bättre. Huvudpersonerna i Lark & Termite kommer att följa mig under lång tid, framför allt den unga Larks berättelse berör läsaren.

Författaren använder sig av symboliska teman för att knyta ihop upplevelser genom tid och rum. En syster med en funktionshindrad bror finns både i Korea och USA, en far avlider i en järnvägstunnel samtidigt som en son färdas genom livets tunnel in i världen. Senare i romanen återkommer ett järnvägstema, en resa mot ett nytt liv. Berättartempot är ganska långsamt, samtidigt som man hela tiden färdas mot någon form av katastrof. Texten är tät, innehåller en del utvikningar och kräver uppmärksamhet.

Sammantaget är Lark & Termite en fantastisk berättelse, skriven på ett utmanande sätt. Romanen innehåller underbara personteckningar som är nyanserade och psykologiskt trovärdiga. Författarens osentimentala skildring av ett hårt vardagsliv, kombinerat med närmast magiska, symboliska inslag i gränslandet mellan liv och död, gör läsningen av denna bok till en av årets höjdpunkter. Missa inte!

2 kommentarer:

  1. Lyran- den här boken är absolut en av årets läshöjdpunkter- jag håller med dig- den kräver långsam läsning- men "Lark & Termite" är värd varje "koncentrationsminut". Magisk är rätt ord.

    SvaraRadera