torsdag 23 september 2010

Bokgeografi - Nigeria

Mer Bokgeografi från Enligt O. Denna vecka vill hon att vi besvara följande frågor/uppmaningar:

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Nigeria eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Allt går sönder av Chinua Achebe är en afrikansk klassiker av stor betydelse. I romanen skildras hur den traditionella stamkulturen slås sönder av de vitas kolonisation. Vi får följa en man som inte förmår anpassa sig till de nya villkoren och som därmed är dömd att gå under. Det här är en fantastisk, osentimental skildring av en dödsdömd kultur och ett nyanserat porträtt av en rigid, härsklysten man.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Nigeria. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Buchi Emecheta föddes i Lagos, men bor numer i London. Hon har skrivit ett flertal böcker om hur det är att leva som fattig immigrant i England (t ex Second-class citizen) och hon gestaltar ofta konflikten mellan den traditionella kvinnorollen och det moderna kvinnolivet. Tvillingrösten handlar om Kehinde, som levt ett engelskt liv med maken Albert i arton år då han plötsligt börjar tala om att återvända till hemlandet. Albert reser i förväg och med stor tvekan följer Kehinde efter. Det visar sig att hennes tveksamhet varit befogad, Kehinde förväntas nu leva som en traditionell ibo-hustru. Intressant om kulturkrockar och kvinnouppror.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Nigeria, som du inte läst, men är nyfiken på.
Wole Soyinka fick Nobelpriset 1986 med motiveringen: "som i ett brett kulturellt perspektiv och med poetiska övertoner gestaltar tillvarons drama". Hans självbiografiska barndomsskildring Aké står i min bokhylla och väntar på att bli läst.

3 kommentarer:

 1. Vet du, jag var hemma hos Buchi Emecheta, Afrikas Moa, en gång i London och gjorde en intervju med henne. En härlig kvinna som verkligen fick kämpa för att få bli författare. Hennes man brände hennes första manus.

  SvaraRadera
 2. Buchi Emecheta har jag inte läst, tack för tipset. Och tack för trevlig fikastund igår, vi ses på lördag!

  SvaraRadera
 3. Så intressant Eva, du får allt ta och posta lite gamla intervjuer på din blogg.

  Det gör vi O, tack själv.

  SvaraRadera