torsdag 2 september 2010

Bokgeografi - Kanada

Mer Bokgeografi från Enligt O. Denna vecka vill hon att vi ska:

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig på Kanada eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Berättelsen om Pi av Yann Martel är en helt unik, fantasieggande roman som till stor del utspelar sig på havet. Pi är en mycket ovanlig pojke. Han växer upp i Indien och hans största intresse under tonåren är religion. Pi älskar Gud och han vill därför vara troende kristen, rättrogen muslim och praktiserande hindu. Familjen äger ett zoo och Pi har nära relation till många av djuren. När Pi är sexton år måste hans familj lämna landet, på grund av den politiska utvecklingen. De säljer sitt zoo, packar sina saker och går ombord på en båt till Kanada, tillsammans med en del av djuren. Resten får ni läsa själva :-)

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Kanada. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Margaret Atwood från Ottawa, Ontario, har skrivit ett flertal riktigt bra böcker. I Kattöga återvänder konstnären Elaine efter många år till hemstaden Toronto. Här uppväcks plågsamma minnen från det förflutna. Kattöga är en mycket mörk uppväxtskildring, en berättelse om mobbing och barns omedvetna (?) ondska. I Penelopiaden återberättas Homeros äventyrsfyllda myt om Odysseus utifrån ett kvinnligt perspektiv. Vi får lära känna hustrun Penelope som ung och vi får följa hennes möte med maken och flytten till Ithaka. Penelopiaden är en skickligt vävd gestaltning av kvinnans situation både under antiken och i samtiden. Alias Grace är en ovanlig deckare, som utspelar sig i mitten av 1800-talet. Den unga pigan Grace Marks döms till fängelse för medhjälp till ett dubbelmord. Efter 30 år benådas hon, men var hon skyldig eller ej?

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Kanada, som du inte läst, men är nyfiken på.
Rohinton Mistry föddes i Mumbai och emigrerade till Kanada under 70-talet. En familjeangelägenhet handlar om vem som ska ta hand om Nariman Vakeel, en 79-årig egensinning änkling som lider av Parkinsons. Romanen beskrivs som "En både komisk och tragisk roman - varm och välbekant och samtidigt exotisk - som utspelar sig i det myllrande och politiskt korrupta Bombay på 1990-talet, men vars frågeställningar är allmängiltiga." Den här boken har jag lust att läsa.

6 kommentarer:

 1. Å en annan fantastisk kanadensisk författare är Alice Munro, har du läst henne?
  Vilken tycker du förresten är Margaret Atwoods bästa bok, har inte läst så mycket av henne...

  SvaraRadera
 2. Det är så många som tipsar om Pi, har stått med den i handen hur många gånger som helst men det har inte blivit av att köpa den. Kattöga står däremot i hyllan.

  SvaraRadera
 3. Jag har läst och verkligen gillat Munro, Elin. Jag har svårt att ge tips om Atwoods romaner eftersom det är ganska länge sedan jag läste dem. Jag gillade Alias Grace, men vet att andra tyckte den var tung. Kattöga är nog mer "spännande".

  Pi är underbar, O :-)

  SvaraRadera
 4. En familjeangelägenhet är riktigt bra! Läs den! Tyckte väldigt mycket om Pi men kommer inte helt överens med Atwood, Den blinde mördaren har jag gillat mest.

  SvaraRadera
 5. Kul att höra från ngn som läst Mistry, ska kolla om boken finns som pocket :-)

  SvaraRadera
 6. Jag läste en ömtålig balans av Rohinton Mistry! Föll handlöst för den och är nyfiken på att läsa mer av honom.

  SvaraRadera