lördag 18 september 2010

Diktens fundamentala uppgift

Tittar lite förstrött på Babel och hör Lars Gustafsson säga: "Diktens fundamentala uppgift är att förlänga ögonblicket. Rimmet reser en påle i strömmen av händelser. Att dela varandras minnen förlänger det enda liv vi har" (ungefärligt citat). Därefter hör jag mig själv tjoa som om Färjestad vunnit SM-guld, tänk så underbart det är att lyssna på kloka människor som fått gåvan att kunna uttrycka sig vackert och glasklart. Inser att tiden för att börja läsa poesi närmar sig.

5 kommentarer:

 1. Sist jag var på bokmässan såg jag Gustafsson sitta helt ensam vid en bokhylla i en bokmässemonter. Inga människor stod i långa köer och ville hylla honom och få hans autograf, det var mest jag som stod där och sneglade lite samtidigt som jag bläddrade i nån katalog eller vad det kan ha varit.

  Min relation till Gustafsson består i huvudsak av några lösryckta dikter, och så såna där tänkvärda citat som du visar på här. Jag hade flera svensklärare som pratade sönder honom, och det irriterar mig rätt mycket ibland. Jag borde läsa.

  Jag gillar mycket tanken på att dikten är ett medel att göra ett (fiktivt eller verkligt) ögonblick evigt. Ja, att dikten i själva verket har möjlighet att få ett ögonblick som aldrig funnits att leva i evighet. Det är stort. Det är konst.

  (Fast hur kan man se _förstrött_ på Babel?)

  SvaraRadera
 2. Man kan titta förstrött om man har den typen av TV-sändning där man kan spola tillbaks om ngt verkat intressant. Idag lärde jag mig t ex att Lars Gustafsson inte är barnläkaren Lars H Gustafsson, Lars utan H är en helt ny bekantskap för mig.

  SvaraRadera
 3. För många år se läste jag en bok som grep mig djupt, den handlade om en biodlare. Jag visste inte vem som skrivit den men tänkte på den ofta. Sen har jag kommit på att det måste ha varit En biodlares död av Lars Gustafsson....jag tänker faktiskt läsa om den vid tillfälle men kan rekommendera den till alla som inte läst något av honom......

  SvaraRadera
 4. En biodlares död var en av de böcker Lars själv tipsade om i programmet, den var mörk och dyster, passar nog mig.

  SvaraRadera
 5. "En biodlares död" är en av mina favoritlarsgustafssonar.

  Den borde vara i din smak.

  SvaraRadera