tisdag 14 september 2010

Djurens ABC

Djurens ABC en ska inte vara med! av Anna Ribbing och Mia Nilsson, utgiven av Rabén & Sjögren, 2010.

I den här boken vimlar det av djur - av alla sorter. Här finns vanliga djur, ovanliga djur och påhittade djur. De är prickiga, randiga, ulliga, gulliga och oerhört roliga. Här finns också bokstäver, många, ja faktiskt alla. På varje sida finns fem djur som börjar på samma bokstav. Men ett av djuren på varje sida ska bort. Hur ska man veta vilket? Jo, en del av djuren finns inte i verkligheten, eller ser i alla fall inte ut som i verkligheten. På D ska således Dammråttan bort och en Isbjörn som ser ut som en isbit i ett vattenglas ska inte heller vara med.

Det här är en närmast hysteriskt rolig bok som nu glatt oss många kvällar. Idén av blanda verkliga djur med t ex en Marsipangris eller en Bananfluga, som ser ut som en banan, är genialisk. Barns humor i förskoleåldern är starkt sammanbunden med deras kunskap om världen och allt som är "fel" är oerhört roligt. Ett extra plus ges naturligtvis för Snorkråkan.

Här finns lite text att läsa, men desto mer roliga bilder att titta på. Jag skulle gissa att författaren och illustratören själva haft ganska roligt när de funderat över vilka djur de skulle ha med i boken.

Den här boken passar barn i förskoleåldern (c:a 4-6 år), både jag och dottern vill rekommendera den. Varje gång vi läser den ser vi något nytt att fnittra åt, roligare än så här blir det inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar