måndag 11 januari 2010

Tematrio - Bladvändare

Jag har lite bristfällig läslust och ännu mindre inspiration att blogga just nu. För att råda bot på detta tänkte jag få lite tips på bladvändare. Jag skulle behöva något riktigt fängslande och/eller spännande så att jag helt enkelt inte kan lägga ifrån mig boken.


Berätta om tre riktigt bra bladvändare (gärna sådana ni tror att jag skulle gilla)!

1. En halv gul sol av Cimamanda Ngozi Adichie läste jag, trots dess sidantal, ut på tre dagar. Jag blev oerhört fängslad av berättelsen om två systrar ur den svarta medelklassen och deras kärleksbekymmer. Dessutom innehåller boken många spänningsmoment i samband med det ohyggliga kriget i Biafra.

2. Den utstötte av Sadie Jones väckte hela mitt engagemang. Berättelsen om Lewis' tragiska förlust och hans svårigheter att hantera sina upplevelser är både gripande, upprörande och spännande. Romanen är dessutom rent språkligt och berättarteknisk lättläst.

3. Parfymen av Patrick Süskind är obehagligt spännande och helt omöjlig att avsluta innan den är utläst. Grenouilles öde är fängslande, sorgligt, fruktansvärt och sagolikt. Samtidigt är denna roman mer än en "vanlig" deckare eftersom den utspelar sig i en historisk miljö, som beskrivs på ett intressant sätt.

13 kommentarer:

 1. Jag tyckte själv Parfymen låg närmare skräckromanen, med det tragiska monstret i huvudrollen.

  HÄR är min trio.

  SvaraRadera
 2. Snacka om bloggtorka. Det har jag oftare och oftare. Man kanske helt enkelt skulle lägga ner.

  SvaraRadera
 3. Bladvändare är man väl alltid på jakt efter. Jag tror egentligen att vad som är en bladvändare delvis har att göra med att man läser rätt bok vid rätt tillfälle (är man lästrött, så kan man bli mer frustrerad på att försöka läsa en "säker bladvändare" än en bok där man förväntar sig lite motstånd)...

  Jag har bara läst Parfymen på din lista, och håller med om att den hör till den här kategorin i alla fall. Här är annars mitt bidrag:

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/2010/01/svisch.html

  SvaraRadera
 4. Bladvändare... trevligt! (tyvärr träffar man på dem lite för sällan)- jag återkommer i morgon med mina tre....

  SvaraRadera
 5. Tre bladvändare speciellt för dig finns nu hos mig!

  SvaraRadera
 6. Parfymen har jag också läst, men jag tyckte den var otäck så jag vågade inte läsa så fort :).

  Här är tre av mina bladvändare i alla fall: http://evacecilia.wordpress.com/2010/01/11/tematrio-bladvandare/

  SvaraRadera
 7. Douglas Kennedys böcker är riktiga bladvändare för mig. Bland annat "Den gåtfulle fotografen". Annars brukar det alltid funka med en deckare när man behöver få igång läslusten eller inte minst en ungdomsroman!

  SvaraRadera
 8. Gott nytt år, här kommer de bladvändare jag först kommer att tänka på:

  http://andthentherewasbeatrix.blogspot.com/2010/01/tema-bladvandare.html

  SvaraRadera
 9. Nu finns det bladvändare även hos mig = )

  SvaraRadera
 10. Det här var svårt, men nu har jag fått till en trio hos Bokstavligt talat.

  SvaraRadera
 11. Nu är jag också klar.
  Det var verkligen en utmaning att klura ut tre böcker som är bladvändare för mig och som också skulle kunna vara det för dig Lyran.

  SvaraRadera
 12. Här är mina tre bladvändare, tre olika sorters böcker blev det!

  http://kerstinydrefors.blogg.se/2010/january/tre-bladvandare-i-veckans-trio.html

  SvaraRadera
 13. Ja jag längtar också efter en bladvändare!

  Här är några:
  Faiza Guënes Sista beställningen på Balto läste jag i en rasande fart.

  Och Baba Jaga la ett ägg!

  En klassisk bladvändare är annars Övärlden, av Ursula K Le Guin.

  Lycka till med läslusten!

  SvaraRadera