torsdag 21 januari 2010

Jag älskar dig så mitt hjärta brister

Jag älskar dig så mitt hjärta brister, text: Anette Skåhlberg, illustrationer: Katarina Dahlquist, utgiven av Sagolikt Bokförlag, 2009.

Selma älskar Hugo, älskar honom så mycket att hjärtat nästan brister. Det bästa med skolan är grupparbete med Hugo och de båda barnen hittar på många roliga bus tillsammans. När Selma berättar för sin mamma att hon är kär i Hugo, tycker mamma att de kan bjuda honom på middag. Selma blir så glad och hon lyckas övertala sin storasyster att hjälpa till och ordna med en spännande skattjakt. Men, när Hugo kommer blir det inte så roligt som Selma väntat sig. Mamma verkar lite konstig och hon börjar prata om att Hugo är sjuk. När Hugo dessutom försvinner känns det inte alls roligt längre och Selma försöker att med hjälp av magi återfinna honom.

Det här är en mycket fin berättelse som tar barns känslor på allvar. Kärleken mellan Selma och Hugo beskrivs på ett åldersadekvat, ömsint och nyanserat sätt. Fantasivärld och verklighet existerar sida vid sida, precis som det är under barndomen. Kärleken mellan Selma och Hugo är stark och påverkas inte av vuxnas fördomar och rädslor.

Det som gör berättelsen ovanlig är att Hugo har Downs syndrom. Detta sägs inte rent ut i boken, men man förstår det av sammanhanget och utseendet. Jag har lite svårt att veta hur jag ska förhålla mig till att Hugos problematik inte nämns rent ut, eftersom jag dagligen arbetar med barn och föräldrar för att försöka avdramatisera diagnoser och hjälpa dem att tala öppet om olika sjukdomar och funktionsnedsättningar. Jag önskar att Hugos mamma hade kunnat lyfta diskussionen lite under samtalet med Selmas okunniga, rädda och osäkra mamma.

Jag älskar dig så mitt hjärta brister är en spännande berättelse, som verkligen fångar läsaren. Boken har ganska mycket text och lämpar sig bäst som högläsningsbok för barn i tidiga skolåldern. Boken är rikligt illustrerad med romantiska bilder som förstärker den magiska känslan i berättelsen.

Sammanfattningsvis är detta en mycket fin berättelse om intensiv kärlek, som jag gärna vill rekommendera. Sagolikt Bokförlag har nu inför Alla Hjärtans Dag ett förmånligt erbjudande vid köp av denna magiska kärlekssaga.

"Jag är kär i dig varje dag. Varje dag ska jag vara kär i dig. Ingenting i världen kommer kunna ändra på det. Jag ska göra allt för dig. Du är det finaste jag vet."

4 kommentarer:

 1. Låter som en härlig bok. Jag skulle också gärna ta en titt på den vid tillfälle.

  Jag förstår dina tankar och invändningar om att DS inte diskuteras direkt, men visst måste det också vara en fördel? Jag tycker att det ofta blir så att böcker så uttalat handlar om ADHD eller anorexia eller vad det nu är, så att själva människan och resten som händer kommer i skuggan, och att allt förklaras med diagnosen. Är inte ett sätt att avdramatisera just en diagnos att man inte talar om den? Inte för att man förnekar att den finns eller den problematik den medför, utan att man låter bli att tala om den för att i vissa sammanhang så är den faktiskt betydelselös. Det är väl självklart att man kan vara kär i nån som har Downs syndrom?!

  SvaraRadera
 2. Själklart är det oerhört viktigt att barnet inte blir sin diagnos. Det är ju problemet åt andra hållet s a s. Men jag önskar att Hugos mamma hade berättat för Selmas om det som skiljer Hugo från andra och, framför allt, om det som gör honom lik andra barn. Att bara kalla honom speciell ger ingen användbar information.

  SvaraRadera
 3. Låter som en jättefin bok, ska kolla in den för vår lille kusin har Downs syndrom.

  Annelie

  SvaraRadera