fredag 22 januari 2010

Lilla Lola

Jag tror inte att jag kommer att recensera denna bok på mitt vanliga sätt, för jag begriper inte hur jag ska få till något sammanhängande. Mina reaktioner på romanen växlar ofta. Just nu är jag inne i ett skede där jag gråter över Lolitas öde och fylls av ett glödande hat mot besten som tar sig rätten att använda henne för egen njutning. Förstå mig rätt, boken är fantastiskt bra, men den är ingen sinekur att läsa. Jag har nu läst ungefär 3/4 och ska försöka plöja resten under helgen. Därefter behöver jag nog läsa något som inte är lika fullt så engagerande, något lite "lättare".

2 kommentarer:

  1. "Reality" - one of the few words which mean nothing whitout quotes.

    - från efterordet i min utgåva av Lolita

    SvaraRadera
  2. Jag blir alltid så irriterad när man använder begreppet "Lolita" om en ung flicka som är sexuellt utmanande. För mig är poängen med boken att flickan egentligen är som vilken flicka som helst, det är bara i pedofilens perversa ögon hon är utmanande och lockande. Har man inte läst boken tror man förmodligen att den handlar om en man som förförs av en ung tjej (den beskrivs till och med så ibland). Men så är det inte, den tolkningen är bara hans sätt att rättfärdiga sitt eget beteende.

    SvaraRadera