lördag 2 januari 2010

Lästa Nobelpristagare 2009

24 romaner/novellsamlingar av 18 olika författare samt 4 kortare texter av ytterligare 3 författare som blev lästa under föregående år. Det tycker jag är klart godkänt. Mest läste jag av min favoritförfattare Selma Lagerlöf, tätt följd av fjolårets pristagare Le Clézio. Roligast var naturligtvis att jag lyckades läsa Hjärtdjur av Herta Müller innan hon presenterades som den nya pristagaren.

Mina favoriter bland årets lästa böcker är Jenny, Blindheten, Översten får inga brev och Siddharta. Murphy var faktiskt lite för svår för mig och En ensam människas bibel tyckte jag inget vidare om. Mest besviken blev jag över Älskade, där var kraven för högt ställda. Morrison är en fantastisk författare, men hennes stil är helt enkelt inte riktigt i min smak.

* Selma Lagerlöf - Den heliga natten
* Selma Lagerlöf - Körkarlen
* Selma Lagerlöf - Herr Arnes penningar
* Sigrid Undset - Jenny
* José Saramago - Blindheten
* J-M G Le Clézio - Raga
* Nadine Gordimer - Min sons historia
* Toni Morrison - Älskade
* J-M G Le Clézio - Hungerns visa
* Gabriel García Márquez - Översten får inga brev
* Patrick White - Tant Theodora
* Knut Hamsun - Svält
* Samuel Beckett - Murphy
* Gao Xingjian - En ensam människas bibel
* Naguib Mahfouz - Midaqq-gränden
* Herta Müller - Hjärtdjur
* Alexandr Solzjenitsyn - En dag i Ivan Denisovitjs liv
* Gabriel García Márquez - Tisdagssiesta ur Nobeller
* Albert Camus - Främlingen
* Heinrich Böll - Ungdomens bröd
* J-M G Le Clézio - Afrikanen
* Elfriede Jelinek - De övergivna (text i Aftonbladet)
* Eyvind Johnson - Stad i ljus
* Herrman Hesse - Siddharta
* H. Pontoppidan - Idyll ur Nobeller
* Selma Lagerlöf - En herrgårdssägen
* Paul von Heyse - L'Arrabiata ur Nobeller
* Albert Camus - Pesten

I min bokhylla väntar tålmodigt Just så-historier av Kipling, Anna Svärd av Lagerlöf, Buddenbrooks av Tomas Mann, Den goda jorden av Pearl Buck, Absalom, Absalom! av Faulkner, Klockan klämtar för dig av Hemingway, Fallet av Camus, Slaven av Singer, Aké av Soyinka, Sula och Paradis av Morrison, Mardrömmen av Oe, Krabbans gång av Grass, Älskarinnorna av Jelinek, 9 ggr Pinter, Skattsökaren av Le Clézio, Ormboet av Mauriac, Pan av Hamsun och flera böcker av Lessing och Coetzee på att bli utvalda. Jag kommer inte att hinna läsa dem alla under nästa år.

Läs andra bloggares inlägg om

4 kommentarer:

 1. Tittar in för att önska dig en god fortsättning på det nya året.
  Tack för att du lagt ut information om jorden runt resan och även bilder på böckerna.
  Håller som bäst på att proviantera och skaffa färdmedel.
  Hoppas att det var okej att jag har gjort ett inlägg på min blogg i dag angående resan och dess böcker.
  Har sneglat lite på vilka böcker som Afrika runt består utav.
  Ha det gott:)

  SvaraRadera
 2. Hejsan!
  Har också flera nobelpristagare i bokhyllan som jag planerar att läsa under 2010. Det är bl.a. "Gösta Berlings saga" av Selma Lagerlöf, "Dvärgen" av Pär Lagerkvist och "Den gamle och havet" av Ernst Hemingway.
  Du har skrivit "Den gröna jorden" av Pearl Puck, men jag tror du menar "Den goda jorden". Den är riktigt bra, sträckläste den under en helg.

  //Cicci

  SvaraRadera
 3. Att göra reklam för andras skötebarn är alltid OK Marie :-)

  Tack för tipset Cicci, blandade ihop lite när det gäller Bucks roman. Den gamle och havet läste jag i fjol och blev positivt överraskad av.

  SvaraRadera
 4. Just-såhistorierna är jag nyfiken på. :)

  SvaraRadera