tisdag 12 januari 2010

Månadssummering - December

Årets sista månad kom att domineras av västeuropeisk och framför allt svensk litteratur. Selma hör ju till i juletid och i år läste jag tre böcker av henne.


Blindheten av José Saramago .

En man sitter i sin bil vid ett rödljus och väntar på att det ska slå om till grönt. Detta kommer han dock aldrig att få uppleva, han blir utan förvarning blind. Blindheten är smittsam och sprider sig snabbt till stora delar av befolkningen. Ett samhälle som bygger på den starkes rätt uppstår och människornas identitet och moral upplöses då ingen kan se dem. Mästerlig!


Mjölk och kol av Ralf Rothmann.

Mjölk och kol handlar om Simon och hans familj i Ruhrområdet på 60-talet. Det här är en barndomsskildring av det klassiska slaget. Simon försöker förstå vuxenvärlden, en värld som tycks vara trist och enahanda. Det hårda slitet i gruvan förlamar människornas kraft och längtan efter något meningsfullt och vackert, men Simon har ännu inte gett upp om världen.


Jenny av Sigrid Undset

Jenny publicerades redan år 1911. Trots detta känns den emellanåt oerhört aktuell. Boken handlar om den moderna, unga konstnärinnan, som försöker skapa sig ett liv som konstnär samtidigt som hon drömmer om den Stora Kärleken. I stället blir hon indragen i flera relationer, som inte är sunda. Jenny är en oerhört läsvärd, gripande kvinnoskildring.


Pengar av Victoria Benedictson.

Den 16-åriga Selma Berg är en kavat ung dam, som drömmer om att bli konstnär. Selma övertalas dock att i stället gifta sig med en förmögen godsägare. Vi får följa Selma under åren efter giftermålet och ta del av hur hon utvecklas från en naiv, okunnig flicka till en ung kvinna med bestämda åsikter. Socialhistoriskt intressant och ett fint, ärligt porträtt.


Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf.

Herr Arnes penningar är en dramatisk spökhistoria, som utspelar sig på 1500-talet i Bohuslän. Handlingen inleds med mordet på den rike herr Arne och hans husfolk och övergår i en berättelse om den enda överlevande på gården, den unga flickan Elsalill. Kärlek, skuld, hämnd och övernaturliga händelser präglar denna spännande klassiker.


En röd liten fågel i juletid av Fannie Flagg.

Den medelålders Oswald Campbell får besked av sin läkare att han bara har några månader kvar att leva och han rekommenderas att flytta till ett varmare klimat. Av en slump får han telefonkontakt med en kvinna i den lilla staden Lost River och hon ordnar inackordering åt honom hos en granne. Undrens tid tycks inte vara förbi... Charmigt, trivsamt och lättläst.


En Julsaga av Charles Dickens.

Den gamle, snåle Ebenezer Scrooge är en ensam man som driver en lånefirma. En kväll får han besök av f d kompanjonen Marleys vålnad, som kommer för att varna honom. Därefter besöker tre vålnader Scrooge och visar honom det förflutna och framtiden. Scrooge ges en möjlighet att ändra framtiden och upplevelsen han haft får honom att helt förändra sitt liv.


Körkarlen av Selma Lagerlöf.

Slumsystern Edit ligger för döden och önskar träffa suputen David Holm. Denne har förts till Edit av Dödens körkarl och tvingas rannsaka sig själv och ångra sitt leverne. Mötet med Godheten får David Holm att ändra sig och han ges möjlighet att sona det han tidigare förbrutit mot hustrun och barnen. Detta är en berättelse om kärlekens makt och syndens förlåtelse.


Den heliga natten av Selma Lagerlöf.

Den här lilla novellsamlingen innehåller sex berättelser med varierande julteman. Berättelserna handlar om de mirakel som uppstår när människan verkligen tror på Guds ord, om vikten av att ödmjuka sig inför Gud, stå vid sitt ord och hålla fred under julen. Liksom i alla Selmas berättelser finns kärleken med som en vägledande kraft och övernaturliga händelser vävs in i det vardagliga livet.


Rein av Håkan Nesser.

David Möerk lyssnar på en radiosänd konsert och hör en hostning från publiken. Det var hans hustru Ewa som hostade, hustrun som han trott vara död sedan tre år. David får upp ett spår och börjar söka efter Ewa, samtidigt som han påbörjar arbetet att översätta ett hemligt manuskript. Vad har egentligen hänt Ewa? Och vad innehåller manuskriptet?


Stalins kossor av Sofi Oksanen.

Stalins kossor handlar om tre generationer kvinnor och deras livssituation. Finsk-estniska Anna får som barn lära sig att förneka sitt ursprung, vilket bl a tar sig uttryck i svåra ätstörningar och rädsla för närhet och intimitet. Hos modern och mormodern har rädslan för öppenhet var följeslagare genom livet, liksom hotet att bli avrättad eller deporterad till Sibirien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar