lördag 23 januari 2010

Bokfrågornas ABC - I

Nu är det dags för bokstaven I i Lilla O:s utmaning.

* Förra veckan handlade det om en huvudperson du tycker om, nu undrar jag vilken person i böckernas värld som du identifierar dig med mest?
Jag kan inte på rak arm komma på någon jag identifierar mig med i nutid, förutom möjligen författaren/jaget i Torey Haydens böcker om henne själv. Torey är psykolog och speciallärare och arbetar med barn med olika funktionshinder. För länge sedan identidierade jag mig med Martina i Gun-Britt Sundströms Maken.

* Internatskolor är populära att skriva om. Berätta om en bok som utspelar sig på en sådan.
Jag latar mig och kopierar det jag skrev om Ondskan i början av veckan: Ondskan av Jan Guillou är en delvis självbiografisk roman som skildrar olika former av förtryck och misshandel. Den unge Erik misshandlas av sin styvfar och utsätts för pennalism på den fina internatskolan. Våldet och förtrycket tycks vara oundvikligt. Mycket obehaglig skildring av unga människors utsatthet.

* Berätta om en bok som handlar om identitet och sökande efter detsamma!
Finns det några böcker som inte handlar om detta så grundläggande mänskliga sökande? Den tämligen nyutlästa Stalins kossor av Sofi Oksanen handlar om den unga huvudpersonens kamp mot ätstörningar och sökande/skapande av en identitet som tillåter alla delar av henne att existera.

* Vilka bokrelaterade sidor på internet besöker du oftast?
De oftast uppdaterade bokbloggarna ;-) Jag besöker dessutom mycket ofta bokbloggar.nu och alltför ofta kan jag hittas på Bokus...

2 kommentarer:

  1. Dags att ge sig på Stalins Kossor! Hämtade den på biblioteket i veckan.

    SvaraRadera
  2. Den tror jag du kommer att gilla :-)

    SvaraRadera