söndag 3 januari 2010

Bokfrågornas ABC - F

Nu är det dags för bokstaven F i Lilla O:s utmaning.

1. Frihet är viktigt och böcker handlar inte sällan om längtan efter detsamma. Berätta om en bok som du tycker handlar om frihet!
Drömmar om frihet är skriven av den marockanska feministen och sociologen Fatima Mernissi. Romanen är delvis självbiografisk om handlar om hur det var att växa upp i ett harem. Den manliga, västerländska bilden av ett harem fyllt av lättklädda, viljelösa kvinnor ligger långt från verkligheten. Utifrån mottagandet av denna bok har Mernissi fortsatt att studera likheter och skillnader mellan öster- och västerländskt kvinnoförtryck och hon påpekar att medan man inom Islam begränsar kvinnors rum (att leva i harem innebär att man lever avskild från världen) begränsas kvinnan i väst av tid; hon ska ständigt vara ung och ha en flickas kropp. Intressanta tankar.

2. Böcker blir ofta film. Vad gör du helst och oftast först, ser filmen eller läser boken? Brukar du se filmatiseringar av böcker du läst?
Jag ser sällan filmatiseringar och läser i princip alltid först. Undantaget är Sagan om ringen där jag först såg första filmen och därefter läste hela trilogin. Jag tycker att första filmen är bra, men retar mig på att de ändrat handlingen för mycket i andra och tredje filmen.

3. Berätta om en riktigt bra filmatisering av en bok!
På denna fråga svarar jag som vanligt Borta med vinden av Margaret Mitchell. Alla har väl sett filmen om den egensinniga Scarlett O'Hara, aristokraten Ashley Wilkes och charmören Rhett Butler. Detta är en storslagen film/roman om inbördeskriget i Amerika, om svåra livsvillkor, obändig livsvilja och våldsam passion. Boken skildrar detaljerat soldaternas och de civilas umbäranden, ibland i så hög grad att man tycker sig kunna känna blodstanken och krutröken. Jag tycker att både boken och filmen är mycket bra. Ska sanningen fram är det nog Clark Gable som gör att jag föredrar filmen. Repliken "Frankly, my dear, I don't give a damn" är legendarisk, men finns inte i romanen.

4. Jag vill att du uppmärksammar en författare som du tycker får på tok för lite utrymme.
Det passar ju bra då att min favoritpoet faktisk börjar på F. Fröding får alldeles för lite uppmärksamhet idag, kanske blir det annorlunda i år eftersom det är 150 år sedan han föddes. Och redan nästa år är det 100 år sedan han dog. Visst blir man förvånad över att den skäggige åldring man ser på många foton knappt hade fyllt 50.

Strövtåg i hembygden

Och här är dungen, där göken gol,
små tösor sprungo här
med bara fötter och trasig kjol
att plocka dungens bär,
och här var det skugga och här var sol
och här var det gott om nattviol,
den dungen är mig kär,
min barndom susar där.


ur Stänk och flikar

3 kommentarer:

 1. Fröding,,, ja, han borde definitivt få mera utrymme. Dikten om dungen där göken gol var den allra första dikt jag fick lära mig utantill... den väcker en väldig nostalgi och längtan till Värmland....

  SvaraRadera
 2. Håller med om Fröding! Jag skrev en b-uppsats om En morgondröm som jag tycker mycket om. Fröding är dessutom en spännande person att läsa om. Även mina elever brukar tycka att det är bra dikter, med det gäller att välja rätt så att det inte blir för mycket dialekt.

  SvaraRadera
 3. Just hembygdsdikterna är nog mina favoriter också Ingrid.

  Ja dialekten är nog lite väl svår för utomsocknes, jag gillar dem ju så klart :-)

  SvaraRadera