tisdag 26 januari 2010

Tematrio - Iskyla

Igår påbörjade jag Isslottet av Tarjei Vesaas och fastnade så i boken att det inte ens blev någon Tematrio gjord. Idag använder jag boken som inspirationskälla och temat för veckan blir därför iskyla. Berätta om tre böcker som utspelar sig i sträng kyla!


1. Isslottet av Tarjei Vesaas handlar om den komplicerade framväxten av en vänskap mellan två flickor. Berättelsen utspelar sig i stark kyla och naturfenomen som orsakas av denna kyla. Vid forsen har ett Isslott bildats och i detta slott går en av flickorna vilse.

2. I Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf spelar kylan och isen en avgörande roll. Herr Arnes penningar är en dramatisk spökhistoria, som utspelar sig på 1500-talet i Bohuslän. Handlingen inleds med mordet på den rike herr Arne och hans husfolk och övergår i en berättelse om den enda överlevande på gården, den unga flickan Elsalill. Kärlek, skuld, hämnd och övernaturliga händelser präglar denna spännande klassiker.

3. Snö av Orhan Pamuk och jag kom aldrig riktigt överens. Jag uppfattade dem som alltför mycket av en politisk lärobok och jag tyckte i ärlighetens namn att den var ganska tråkig och långrandig. Men, jag ska ge Pamuk en chans till. Till staden Kars kommer poeten Ka för att skildra en våg av självmord bland unga kvinnor. Staden blir snart insnöad och skakas av politiska och religiösa motsättningar. Boken är en roman med stor giltighet i dagens Turkiet och den väckte uppmärksamhet när den publicerades.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

11 kommentarer:

 1. Nu är min tematrio klar, det var nästan så man började frysa lite själv.. Jag tror jag stannar inne idag!

  http://kerstinydrefors.blogg.se/2010/january/kalla-vindar-i-veckans-trio.html

  SvaraRadera
 2. Nu finns tre kalla böcker hos mig!

  SvaraRadera
 3. Kallt hos mig också!

  SvaraRadera
 4. Brrr, jag har också gjort en kall tematrio.

  SvaraRadera
 5. Tematrio publicerad!
  Isslottet blir jag verkligen nyfiken på. Låter som en bok för mig det.

  SvaraRadera
 6. Snö av Pamuk gav inte mej heller så mycket. Isslottet är bra.

  Min trio HÄR

  SvaraRadera
 7. Tre isiga böcker finns på min blogg.

  SvaraRadera
 8. Jag som länge har tänkt läsa Pamuk! Nu blir jag faktiskt lite tveksam.. Ett kul tema förresten. Det var lätt att hitta på böcker den här gången! :D

  SvaraRadera