onsdag 27 januari 2010

Isslottet

Isslottet av Tarjei Vesaas, en helt underbar liten berättelse, läste jag ut på två dagar. Jag kommer inte att recensera den, utan bara enträget uppmana er att läsa den. Det här är en otroligt vacker, nyanserad, vemodig skildring av vänskapen mellan två flickor i elvaårsåldern. Aldrig tidigare har jag läst något som på ett så finstämt sätt fångat det sköra i en ny vänskap. Av någon orsak (förmodligen fördomar) blev jag förvånad över att en vuxen man kunde förstå hur svårt det kan vara för två unga flickor att skapa vänskapsband och hur starka banden mellan dem blir. Ytterst läsvärt.

3 kommentarer:

  1. Så fint at du likte en av mine favorittbøker!

    SvaraRadera
  2. Alla vuxna har ju varit barn. Jag antar att man tar av egna erfarenheter. Skulle jag skriva en bok om elvaåriga tjejer skulle det handla om hur ojämlika såna relationer kan vara, och hur elaka "vänner" kan vara...

    SvaraRadera
  3. Jag läste Fåglarna av Vesaas för något år sedan och tyckte bra om den. Så jag kanske skulle ta och leta upp ett ex av denna bok med. =)

    SvaraRadera