söndag 10 januari 2010

A beautiful mind

John F. Nash är en genialisk ung student vid Princeton, med enorma krav på sig själv att prestera något makalöst och stora sociala svårigheter. Alla försök att närma sig kvinnor misslyckas p g a hans vana att tala klarspråk. John har även svårt att finna vänner, hans osäkerhet tar sig uttryck i en överlägsen attityd. Han går inte på några föreläsningar, utan kämpar feberaktigt för att själv komma fram till något stort. Trots Johns svårigheter både på det akademiska och det relationella planet lyckas han till slut lägga fram nyskapande teorier som genererar en forskartjänst och han hittar en ung kvinna att dela sitt liv med. Under det kalla kriget rekryteras John till CIA (?) som kodknäckare och hans nya arbetsuppgift tar alltmer över hans liv. Men är allt verkligen vad det ser ut att vara?

Det här är en film baserat på en verklig historia och mer ska inte avslöjas i förväg. Filmen innehåller fantstiskt skådespeleri, av framför allt huvudrollsinnehavaren Russel Crowe, nyanser och äkthet i skildringen av relationen mellan man och hustru och en berättelse som tar flera oväntade vändningar. Jag tycker personligen att det här var en oerhört bra film, som på ett finurligt sätt tar upp viktiga frågor.

4 kommentarer:

 1. En fantastisk film som jag har sett ett par gånger, men gärna ser om igen. Den är så gripande samtidigt som den är spännande.

  SvaraRadera
 2. Det var första gången för mig i går kväll och jag retar mig på att jag inte spelade in den. Så otroligt bra!

  SvaraRadera
 3. Ja, A beautiful mind (min recension) är jättebra och det är en film som växer av att man ser den många gånger. Det är åtminstone obligatoriskt att se den två gånger.

  Det mest fantastiska är väl att Russell Crowe (som inte är någon super skådis, egentligen, se tuff ut brukar vara hans stora styrka) lyckas göra ett jättebra jobb och smälta in naturligt bland stjärnskådespelare som Jennifer Connelly, Ed Harris, Paul Bettany och Christopher Plummer.

  Dessutom är musikspåret helt underbart. James Horner är grym.

  SvaraRadera
 4. En helt fantastisk film- jag kan bara hålla med. Jag har bara sett den en gång (för några år sedan)- men den "sitter" fortfarande...Gripande och viktig.

  SvaraRadera