onsdag 13 januari 2010

Vita streck

Vita streck av Sara Lundberg, utgiven av Alfabeta Bokförlag, 2009.

Vet ni vem det är som målar alla de vita strecken på vägarna? Jo, det är en flicka som heter Vita. Hon målar alltid raka streck och emellanåt ett övergångsställe, eller två. Vita målar strecken på vägen för att bilarna ska kunna hålla reda på var de kör. Men ibland blir det problem ändå och då dyker gubben Grön och gubben Röd upp för att hjälpa till. Fast egentligen kanske de mest stökar till. Gubbarna bor i Vitas rosett och de gillar att sjunga sånger för bilar som inte kör som de ska.

Vita streck är dotterns senaste favoritbok. Berättelsen är fantasieggande, samtidigt som den förmedlar lite trafikkunskap. Vi har numer fullständig kontroll över var det finns vita streck och var man kan tänka sig att Vita snart ska måla. Dottern har utvecklat ett intresse för vägbyggen och håller noga uppsikt över trafiken när vi är ute och kör. Om man gör minsta lilla överträdelse får man sig en skopa ovett... Läsning av boken ger tillfällen till pedagogiska samtal om trafiken, men även fantasifulla funderingar kring vem det är som tänder lamporna längs vägen.

Texten är enkel och boken passar därmed även lite yngre förskolebarn. Illustrationerna är härligt färgsprakande, oerhört roliga och fyllda av spännande detaljer.

Sammantaget är detta en mycket bra bok som kombinerar pedagogik och fantasi på det bästa tänkbara sätt. Rekommenderas!

2 kommentarer:

  1. Den låter riktigt rolig! Den ska jag skriva upp för att komma ihåg. Vår dotter är just nu fascinerad av trafikljus, och blir alldeles ifrån sig när hon ser ett som lyser rött, eftersom man inte får köra då. Eftersom hon fortfarande sitter i bakvänd bilbarnstol, och ser världen från ett annat perspektiv än vi som kör, så blir det en del konflikter ibland...

    Jag har förresten kvar några gamla lp-skivor med Anita och Televinken i trafiken. Jag undrar om de fortfarande håller för dagens barn (och dagens trafikregler...)

    SvaraRadera